19 Aralık 1999 22:00

SEKA'da işçi memur ayrımı

Devlet, kamu emekçileri ile işçiler arasında ayrımcılık yapma konusunda fırsat kaçırmıyor.

Paylaş
SEKA'da işçi memur ayrımı
Barış Kaygısız
Devlet, kamu emekçileri ile işçiler arasında ayrımcılık yapma konusunda fırsat kaçırmıyor. Özelleştirme kapsamda olan Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları (SEKA)'nda çalışan ve 17 Ağustos depreminden etkilenen işçilere bir maaş tutarında avans verilirken, kamu emekçilerinin aynı talebi "uygunluk" yazısına karşın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Devlet Bakanı Yüksel Yalova tarafından görmezden gelindi. Genel Sanayi-Sen Genel Başkanı Ömer Akın gelişmeyi, "Çalışanlar arasında ayrımcılık yaratma" çabası olarak değerlendirdi.
Olay, tüm çalışanların depremden değişik şekillerde etkilendikleri SEKA çalışanlarıyla ilgili olarak Genel Sanayi-Sen'in, iki aylık ücretin erken ödenmesi talebiyle başladı.
Benzer bir istem Selüloz-İş'ten de işçilerle ilgili olarak geldi. Genel Müdürlüğün 21 Eylül 1999 tarihinde ödeme yapabilmek için izin talebinde bulunması üzerine, 7 Ekim 1999 tarihli yazıyla Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'ndan fikir soran Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, gelen olumlu cevaba karşın kamu emekçilerini görmezden gelmeyi tercih etti.
Devlet Personel Başkanı Nedim Kurtoğlu 21 Ekim 1999 tarihli yazısında işçilere, "hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri uyarınca" vaktinden önce ödeme yapılabileceğini belirtti. Kurtoğlu, memur ve sözleşmeli personele erken ödemenin mümkün olduğunu, ancak bu konuda Bakanlar Kurulu'nun Kanun Hükmünde Kararname çıkarması gerektiğini dile getirdi. Kurtoğlu, Bakanlar Kurulu'nun depremzede çalışanlara 50'şer milyon lira ödeme yaptığını da hatırlattı.
Yazının gereği yapılmadı
Bunun üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Devlet Bakanı Yüksel Yalova'ya gönderdiği 19 Kasım 1999 tarihli yazıda, Kurtoğlu'nun yazısı özetlenip gerekli bilgiler aktarıldıktan sonra, sadece işçilere 1'er aylık ücretlerinin net tutarının avans ödemesine ilişkin görüş bildirildi.
Uğur Bayar imzalı yazıda, işçilere verilecek avansa "personelin maddi ve manevi kaybı ile kış aylarına girilmesi" neden gösterilirken, aynı şartların kamu emekçileri için de geçerli olduğu görmezden gelindi. Geri ödemenin 24 taksit halinde yapılmasının uygun olduğu dile getirildiği yazıda, özelleştirme kapsam ve programında olan İGDAŞ, TÜPRAŞ ve PETKİM işçilerine de avans ödemesinin yapıldığı bildirildi.
Devlet Bakanı Yüksel Yalova da, konuyu Bakanlar Kurulu'na getirmek yerine yazıdaki ayrımcılığı onayladı. Gelişmeler üzerine, 1500 kadar işçiye erken ödeme yapılırken, 350 kamu emekçisinin mağduriyeti katmerlenmiş oldu.
'Ayrımcılık yapılıyor'
Uygulamayı, "Memurlar ile işçiler arasında ayrım yapılıyor" şeklinde değerlendiren Genel Sanayi-Sen Genel Başkanı Ömer Akın da, devletin her zaman yaptığını yaparak çalışanlar arasına "husumet" sokmaya, onları birbirlerine düşman etmeye çalıştığını söyledi.
Depremin bölgede ve ülkede derin yaralar açtığına vurgu yapan Akın, erken ödeme taleplerinin yaraların sarılmasına katkı sunması amacını taşıdığını kaydetti.
SEKA Genel Müdürlüğü'nün başvuruların sıcak yaklaştığını ve "ihtiyacın karşılanabileceğini" dile getirdiğini belirten Akın, işçilere yapılan ödemeyi anlamlı bulduklarını ancak aynı şartlardan mağdur durumdaki tüm çalışanların yararlanmasını istediklerini söyledi.
Akın, ayrımcılığın, kamu emekçilerinin örgütsüz olarak değerlendirilmesinden kaynaklandığını ve "Nasıl olsa onlar seslerini çıkartamaz" anlayışının ifadesi olduğunu sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrette son pazarlıklar bu hafta

SONRAKİ HABER

Faizciye çok, halka yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...