19 Aralık 1999 22:00

AB tarımı tehdit ediyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Yetkin, birçok tarım ürününde tamamen dışa bağımlı hale gelineceğini söyledi.

Paylaş
AB tarımı tehdit ediyor
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye tarımı arasında yapısal bütünleşmeyi engelleyecek birçok farkın bulunduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarımı gözden çıkararak gerçekleştirilmeye çalışılacak bütünleşme politikasının daha büyük yaralar açacağını belirtti.
AB ile bütünleşme sürecinde tarımın karşılaşacağı sorunları değerlendiren bir basın toplantısı yapan Yetkin, tarımsal nüfus oranı, bu nüfusun eğitim durumu, tarımsal üreticilerin örgütlülük düzeyi, tarımsal teknolojinin kullanımı, tarımsal işletmelerin büyüklük ve sayıları bakımından Türkiye'nin AB üyesi ülkelerden çok farklı olduğuna dikkat çekti.
AB'ye aday olmasıyla birlikte Türkiye tarımında fiyat desteklenmesini azaltmaya yönelik baskıların yoğunlaşacağını, rekabetin önündeki engellerin kaldırılmasıyla belirli ürünler dışında tarım sektöründe gelir azalmasının yaşanacağını ifade eden Yetkin, beslenme alanında kendi kendine yeterli bir ülke olan Türkiye'nin birçok tarım ürününde tamamen dışa bağımlı hale geleceğini kaydetti.
Destekleme yetersiz
"Türkiye'de 4 milyondan fazla tarımsal işletme var. İşletmelerin yüzde 5'lik kesimi, işlenebilir toprakların üçte birine sahip. Yüzde 95'lik kesim ise üçte ikilik bölümü paylaşıyor. Bu toprak büyüklüğü son derece yetersizdir" diyen Yetkin, bu çarpık tabloyu daha da vahimleştiren başka olgunun ise üreticilerin örgütsüzlüğü olduğunu vurguladı. Yetkin, AB ülkelerinde ise üreticilerin hemen tümünün kooperatifler içinde toplandığını, devletin üreticilere bu örgütler aracılığıyla destek yaptığına dikkat çekerek, Türkiye'de kooperatifleşmenin yıllardır ihmal edildiğini, var olan birliklerin ise üreticiye yabancılaştırılarak devlet kuruluşu haline geldiğini ifade etti.
Yetkin, Türkiye'nin bugüne kadar uyguladığı destekleme politikalarının oldukça günü birlik bir nitelik taşıdığını, bu durumun yeni koşullarda sürdürülemeyeceğini söyleyerek, bu durumda tarımsal yapının modernleştirilmesi ve üreticilerin kooperatif örgütleri içinde toplanması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin tarımda yeniden yapılanmayı en kısa zamanda gerçekleştirmek zorunda olduğunu belirten Yetkin, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
  • Tarımla ilgili bütün kuruluşlar bir çatı altında toplanmalı;
  • Yeniden yapılanma üreticilerin ve tarımsal teknik elemanların da katılımıyla belirlenecek politikalar doğrultusunda gerçekleştirilmeli;
  • Kooperatifleşme planı hazırlanmalı;
  • Üretici birliklerinin ve Ziraat Odaları'nın reorganizasyonu gerçekleştirilmeli;
  • Arazi parçalanmalarını önleyecek önlemler, en kısa zamanda alınmalı.
  • ÖNCEKİ HABER

    Kosova'nın en büyük sorunu çözüldü!

    SONRAKİ HABER

    Asgari ücrette son pazarlıklar bu hafta

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa