19 Aralık 1999 22:00

Kosova'nın en büyük sorunu çözüldü!

Kosova'da etnik gruplar arasında kanlı çatışma ve cinayetler birbirini izlerken, bölgedeki BM idaresi 'telefon şebekesi döşemek' ile uğraşıyor.

Paylaş
Kosova'nın en büyük sorunu çözüldü!
Kosova'ya yönelik kanlı NATO müdahalesinin ardından bölge patlamaya hazır bir barut fıçısını andırırken batılı emperyalistler, Kosovalıların "en büyük ihtiyaçları"nı gidermeye başladılar. Bölgenin birçok şehrinde Sırplar, Arnavutlar ve Çingeneler arasındaki şiddet olayları sürüp giderken kurulan geçici BM idaresi, şehirlere cep telefonu şebekesi kurmakla uğraşıyor. Bu amaçla yapılan ihale, tartışmalı bir biçimde Fransız tekeli Alcatel'de kaldı.
Almancılar rahatsız
Fransız telekom devi Alcatel'in, Kosova'daki ilk GSM şebekesini kurmak için bir anlaşmaya imza attığı bildirildi. Kosova'nın GSM ağının Alcatel'e teslim edilmesi, bölgedeki Almanya taraftarı güçlerde rahatsızlık yarattı. Yerel telekomünikasyon şirketi PTK'nın başkanı Agron Dida ise istifa etti. Ancak Dida'nın istifası, emperyalistlerin Kosova pazarını yağmalamaya yönelik bir protesto değil. O, ihalenin Almanya'ya verilmesini istiyordu.
Kouchner etkisi
Dida'nın istifası sonrasında PTK'nın yönetimi de, Kosova'daki BM geçici idaresinden Gerard Fischer'e bırakıldı. İstifaya yol açan baskının ardında, BM yönetiminin Fransız lideri Bernard Kouchner'in bulunması ise dikkat çekici bulundu.
Kouchner GSM ihaleleriyle ilgili yaptığı açıklamada, PTK'nın, ihaleyi Alman tekeli Siemens'e vermek istediğini ve PTK yöneticisinin, "İhaleyi Siemens almazsa istifa ederim" dediğini belirtti.
Siemens'in, ihaleyi kazanmak için Kosovalılara "bağımsız bir uluslararası telefon numarası" vaat ettiği ve bunun "bağımsız Kosova'ya yönelik bir adım" olacağını öne sürdüğü belirtiliyor.
Cuma günü imzalanan sözleşmeye göre Alcatel, bir an önce şebeke çalışmalarına başlayacak. Kosova'daki yedi büyük şehrin, üç ay içinde GSM şebekesine sahip olacağı kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Nükleer dayatanlar rüzgâr kullanıyor

SONRAKİ HABER

AB tarımı tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...