18 Aralık 1999 22:00

Nükleer dayatanlar rüzgâr kullanıyor

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ethem Torunoğlu, nükleer teknolojinin dünyada terk edildiğini hatırlatarak, Avrupa'da rüzgâr enerjisi kurulu gücünün her yıl yüzde 20 arttığına dikkat çekti.

Paylaş
Nükleer dayatanlar rüzgâr kullanıyor
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ethem Torunoğlu, nükleer enerji yerine rüzgâr enerjisi kullanılmasının büyük avantajlar sağlayacağını bildirdi. Daha ucuz elektrik üretebilen rüzgâr türbinlerinin Avrupa'da her yıl yüzde 20 oranında artırıldığını belirten Torunoğlu, Türkiye'nin rüzgâr potansiyelinin 4000 MW'a yakın kurulu rüzgâr enerjisi gücü bulunan Almanya'dan daha fazla olduğuna dikkat çekti.Torunoğlu yaptığı açıklamada, nükleer enerjinin maliyetinin iddia edildiği gibi 2.5-3.5 cent civarında olmadığını, ABD Enerji Bakanlığı Danışmanları'nın yaptığı araştırmaya göre nükleer enerjinin kilowatt saatinin maliyetinin 7.2 cent çıktığını hatırlatarak, ayrıca nükleer atıkların bertaraf etme ve söküm maliyetinin kurulma maliyetinin dörtte biri kadar olduğuna dikkat çekti.
Ortalama gücü 1000 megawatt (MW) olan bir nükleer santralin, yaklaşık 27 ton yüksek düzeyli 250 ton orta düzeyli, 450 ton düşük düzeyli atık ürettiğini belirten Torunoğlu, henüz nükleer atıkların saklanması ve imhası için nihai çözüm bulunamadığına işaret etti. Torunoğlu, nükleer santrallerden kurtulmaya çalışan emperyalistlerin bunları Türkiye, Tayvan, Afrika gibi ülkeleri depo olarak kullandığını belirtti.
Avrupa'da rüzgâr enerjisinden yararlanan ülkelerin başında 2000 yılında elektrik enerjisinin yüzde 10'unu rüzgârla karşılamayı hedefleyen Danimarka'nın geldiğini kaydeden Torunoğlu, dünyada 2010 yılında 60 bin MW, 2020 yılında ise 180 bin MW'lik toplam kurulu gücün olacağını, çevresel kaygıların ağır basması durumunda bu rakamların 2010'da 100 bin, 2020'de 470 bin MW'a ulaşacağının tahmin edildiğini duyurdu.
Torunoğlu, Eylül 1999 sonuna göre dünyadaki rüzgâr enerjisi kurulu gücünün, Danimarka'da 1606 MW, Almanya'da 3817 MW, İspanya'da 1180 MW, Avrupa toplamının ise 8139 MW'ı bulduğunu belirterek, Türkiye'deki 39 adet rüzgâr çiftliği projesinin toplam gücünün 1400 MW civarında olduğunu ifade etti. Avrupa'da rüzgâr enerjisi kurulu gücünün her yıl yüzde 20 artırıldığını vurgulayan Torunoğlu, yatırım maliyetleri 1000-1200 dolar/MW dolayında olan rüzgâr türbinlerinde üretilen elektriğin maliyetinin ise 4.5-5 cent/kw civarında olduğuna, 3 cente de inebildiğine dikkat çekti.
Ege kıyıları potansiyel
Torunoğlu, Avrupa Rüzgâr Atlası'na göre Ege kıyılarının rüzgâr potansiyeli açısından ikinci derecede verimli bölge olduğuna dikkat çekerek, önemli bölümü üçüncü derecede verimli bölge olan Almanya'da 4000 MW'a yakın kurulu güç olmasının Türkiye'nin potansiyelini gösterdiğini belirtti. Torunoğlu, kesin potansiyelin belirlenmesi için Türkiye Rüzgâr Atlası'nın hazırlanması ve arazi kullanım seçeneklerinin belirlenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri yine alanlarda

SONRAKİ HABER

Kosova'nın en büyük sorunu çözüldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...