18 Aralık 1999 22:00

Steril bir kahraman: Snoopy

Dünyanın 75 ülkesinde yayınlanan Amerikalı çizgi kahraman Snoopy'nin çizeri Charles Schulz'un karikatürü bırakmasıyla, Snoopy'nin 50 yıllık ömrü de sona erdi.

Paylaş
Steril bir kahraman: Snoopy
Ünlü çizgi roman kahramanı Snoopy'nin 4 Ekim 1950'de başlayan kâğıttan macerası sona eriyor.
Snoopy'nin 'babası' Charles Schulz, geçtiğimiz günlerde, kanser hastalığının ilerlemesi sonucu hastaneye kaldırıldı. 77 yaşındaki Schulz'un artık çizemeyeceği yolundaki açıklaması, milyonlarca Snoopy hayranında buruk bir duygu yarattı. 4 Ocak günü son karikatürünü çizecek olan Schulz, böylelikle 50 yaşındaki Snoopy'yi 21 yüzyıla da taşımış olacak.
Snoopy karakterinin yer aldığı Peanuts çetesi, kalabalık bir aile sayılır. Yuvarlak ve kocaman kafalı Charlie Brown, cesur köpeği Snoopy, çalçene Lucy, sakar Linus ve bir grup tuhaf rol arkadaşı...
Günümüzün savaşlı-dövüşlü bilimkurgu çizgi filmleri ve çizgi romanları ile kıyaslandığında, Snoopy'nin son derece 'temiz' ve öğretici bir kahraman olduğu düşünülebilir. Kimsenin canının yanmadığı maceralarda, Snoopy çocuklara iletişim kurmanın yollarını gösterir. Ancak, çocuklar kadar yetişkinlerin de büyük beğenisini toplayan Snoopy'nin tüm dünyada büyük pazarlama gücü olan bir ürüne dönüştüğünü de belirtmek gerekiyor.
Üzerinde bir 'masumiyet figürü' olan Charlie Brown'ın resminin basıldığı tişörtlerden milyonlarca satılıyor. Bugün Peanuts'ın anayurdu olan Amerika'da pek çok ailenin evinde Peanuts karakterlerine benzeyen oyuncaklar bulunuyor. Peanuts'ın "mutlu ve ideal Amerikan aile yaşamını" olumlayan bir etkisi de var.
Medyatik Snoopy!
"You're A Good Man Charlie Brown - Sen İyi Bir Adamsın Charlie Brown" müzikali, Broadway'de iki kez sahnelendi. 1965 yılında başlayan "Bir Charlie Brown Yılbaşısı" isimli televizyon programı, o tarihten bu yana sürüyor.
Penuts'ın yetişkinlerin psikolojisine uygun olduğu yolunda araştırmaların yapıldığı ve felsefe tartışmalarına konu edildiği Japonya'da dahi, mimarilerinde Penuts temasının işlendiği oteller, kayak merkezleri ve Peanuts markalı giysiler satan mağazalar bulunuyor.
Yayınlandığı ilk gün 7 gazetede yer bulan Peanudts çetesi, 75 ülkede, 355 milyon okura ulaşıyor. Peanuts 21 dile tercüme ediliyor.
Telif bedelleri de dahil edildiğinde Peanuts bugün yılda 1 milyar dolarlık bir endüstri. Ancak, Schulz'ın çizmeyi bırakması, bu pazarı da tehlikeye soktu. Beklenmedik karar üzerine acil önem alan Peanuts'ın yayıncısı United Media, bant karikatürlerin 1974'ten itibaren yayınlanan sayılarını yeniden yayınlayacak. 1974 yılında kadroya sınıfta uyuklayan Peppermint Patty ve baş aşağı uçan kuş Woodstock da eklenmişti.
ÖNCEKİ HABER

Depremzedeye devlet kazığı

SONRAKİ HABER

ADT'de iki yeni oyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...