18 Aralık 1999 22:00

İvanov'dan G-8'in talebine red

G-8 Konferansı'nın sonucunda ortaya çıkan Çeçenya'da ateşkes isteğini, Rus Dışişleri Bakanı İvanov, 'Buraya Çeçenya sorununu çözmeye gelmedik' diyerek yanıtladı.

Paylaş
İvanov'dan G-8'in talebine red
"Zenginler Kulübü" olarak da adlandırılan G-8 ülkeleri, Berlin'de düzenledikleri konferansın sonuç bildirgesinde, Çeçenya'da "derhal ateşkes" istediler. Önceki gün yapılan konferanstan çıkan bu sonuç, bir diğer G-8 üyesi olan Rusya tarafından tepkiyle karşılandı. Rus yetkililer, Çeçenya'daki askeri harekatın "teröristler temizlenene dek" süreceğini bir kez daha belirttiler.
G-8 liderleri, Çeçenya konusunu görüşmeden önce, bölgede incelemelerde bulunan AGİT Dönem Başkanı Knut Vollebaek'i dinlediler. Çeçenya'da üç gün boyunca temaslarda bulunan Vollebaek, G-8 liderlerine verdiği brifingin ardından basına yaptığı konuşmada, "Acilen ateşkes ilan edilmesi gerekli, aksi takdirde ortalık kan gölüne dönecek. Grozni kolay düşmez" dedi.
Norveç Dışişleri Bakanı da olan Vollebaek, Çeçenya'da kaldığı süre içinde, sorunun çözülmesi için AGİT desteğiyle uluslararası bir konferans düzenlenmesini önerdiğini, ancak Rusya'nın bunu reddettiğini belirtti. Vollebaek, "Görebildiğim kadarıyla Rusya, bu sürece uluslararası toplumu dahil etmemekte kararlı" şeklinde konuştu.
Batı'nın tutumu sertleşiyor
G-8 konferansı, Batılı emperyalistlerin Rusya'ya karşı aldıkları tutumu giderek sertleştirdiklerinin göstergesi oldu. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, meslektaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, "Birçoğumuz, tüm Çeçenya'da geçerli olacak, kalıcı ve acil bir ateşkes talep ediyoruz" dedi. Ancak Fischer, bu "birçok" ülkenin hangileri olduğunu ifade etmedi.
İvanov: Diyaloğa açığız
Berlin'deki konferansa katılan Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ise, "Buraya Çeçen sorununu çözmeye değil, ciddi küresel sorunları ele almaya geldim. Ancak elbette, Kuzey Kafkasya'yı da konuşacağız. Oradaki durumun normalleşmesi hepimizin çıkarınadır ve G-8 içindeki dostlarımızla bu konuda diyaloğa açığız" diye konuştu.
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da, bir kez daha "Çeçenya'da ateşkes" ve "siyasi çözüm" talep etti.
Ülkesinin, Rusya'daki yatırım projelerine yönelik Eximbank kredilerini "gözden geçirdiğini" söyleyen Albright, kredilerin askıya alınma ihtimalı konusunda bir yorum yapmadı.
ABD Eximbank'ı, Rus petrol sektörüne yönelik 500 milyon dolarlık bir kredi diliminin onaylanmasını salı gününe erteledi.
Cephedeki gelişmeler
Öte yandan, Çeçenya'daki Rus birliklerinin, bölgeyi Gürcistan'ın Şatili şehrine bağlayan stratejik önemdeki bir karayolunu ele geçirdiği açıklandı. Rus pilot ve topçuları da, Grozni'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdılar. Rus askerlerinin, stratejik bölgeleri ve Çeçen güçlerin mevzilerini ele geçirmek için üç taraftan kente saldırdığı bildirildi.
Rus birliklerinin zırhlı araçlarla kente hakim olan bir tepeyi ele geçirmek için güneyden saldırdığı, bölgede şiddetli patlama ve makinalı tüfek sesleri duyulduğu belirtildi.
Kente kuzeybatı ve doğudan da saldıran askerlerin, Çeçen güçlerin şiddetli direnişiyle karşılaşması nedeniyle ilerleyemediği kaydedildi.
Grozni'deki Çeçen güçlerinin komutanlarından Hamzat Gelayev, birçok Rus askerini öldürdüklerini iddia etti.
Çeçenya Genelkurmay Başkanı Mumadi Saidayev de, Rus savaş uçaklarının dün güneydeki Çeçen köylerine saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.
Bu arada, Rus NTV televizyonunun Kuzey Osetya'daki Mozdok'ta bulunan Rusya Genelkurmay Başkanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Rus güçlerinin dün sabah Grozni`nin güneyindeki bir mahalleyi ele geçirdiği belirtildi.
Bölgede çatışma çıkmadığını ifade eden aynı kaynaklara göre, Rus güçleri, mahallenin yaşlılarıyla yaptıkları anlaşmayla bölgeyi ele geçirdiler.
Rus birliklerinin, Grozni'nin doğusundaki Kankala mahallesini de aldıkları belirtiliyor.
Öte yandan, Rus ordusundan yapılan açıklamada, Sukhoi savaş uçakları ve Mi-24 helikopterlerinin dün 50 sorti yaparak, Grozni'nin dış mahalleleri ve güneydeki dağları bombaladığı kaydedildi. Açıklamada, son çatışmalarda 2 askerin öldüğü öne sürüldü ve operasyonların başladığı Ağustos ayından bu yana toplam 533 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Rusya ayrıca, perşembe günkü kara saldırısında 100'den fazla askerini ve 15 tankını yitirdiği iddialarını yalanladı. Ancak batılı haber ajansları, görgü tanıklarına dayanarak, imha edilmiş tankların görüldüğünü bildirdiler. Buna rağmen uzmanlar, beş yıl önceki ilk Grozni kuşatmasında yapılan benzer bir hamlenin çok pahalıya patladığını, bu nedenle Rus ordusunun küçük bir tank birliğini Grozni'ye göndermeyeceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Öğrenci otoriteye bağımlı

SONRAKİ HABER

Rusya'da seçim günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...