17 Aralık 1999 22:00

Birlikte homurdanmak dileğiyle!

Bir kısmınızın çalışmak zorunda kaldığı, bir kısmınızın ise koca bir haftanın yorgunluğunu atmak için evinde olacağı bir gün; cumartesi.

Paylaş
Birlikte homurdanmak dileğiyle!
Ebru Ilgaz
Bir kısmınızın çalışmak zorunda kaldığı, bir kısmınızın ise koca bir haftanın yorgunluğunu atmak için evinde olacağı bir gün; cumartesi. Bugün merakla beklediğiniz mizah dergisi HOMUR yayın hayatına başlıyor. Artık her cumartesi bayinizden alacağınız gazetenizin arasında, homur homur HOMUR'danan sekiz sayfalık bir mizah dergisi bulacaksınız. İki yılı aşkın bir süredir toplanan ve ortak karikatür ve mizah çalışmaları yapmaya çalışan bir grup yazar ve çizer sonunda HOMUR'u çıkarmaya karar verdi. "Çizdikleri gazete ve dergilerde yaptıkları mizahı yeterli bulamayan, çalışmalarını başka başka kanallardan topluma vermeye çalışan bu insanları bu çalışma grubu içerisinde en önemli harcın toplumsal dayanışma ve toplumsal muhalefet harcı olmasıdır diyebiliriz" diyen derginin teknik ekibi, derginin oluşma fikrini, toplumsal dayanışma ve toplumsal muhalefeti artistik ve sanatsal olarak kitlelere sunarak olumlu veya olumsuz tepki almak, bu tepkilerle yeni yeni homurdanmalar yaratabilmek, kısacası mizahı halkın yaşamına sokabilmek olarak tarif ediyor. Dergi önceleri aylık dosyalar şeklinde düşünülmüş ancak daha sonra büyüyüp dergi halini almış.
HOMUR toplumsal muhalefetle beslenir
HOMUR'u ortaya çıkaran ekip içerisinde, projelerinin kime götürüleceği konusu uzun süre tartışıldıktan sonra, kendi deyimleriyle, '... toplumsal muhalefette belli yeri olan' Yeni Evrensel gazetesine götürülmesi fikri ağır basmış. HOMUR ekibine, HOMUR'u ortaya çıkaran düşüncenin beslendiği kanalları sorduk:
"HOMUR'un beslendiği kanallar başta toplumsal muhalefettir. Ondan sonrası da haber ve olaylara toplumun verdiği tepkiyi alan yazar ve çizerlerin olayları ayrıntılarından ayırıp, en çarpıcı yönünü yakalayıp biraz da mizah katarak HOMUR'a aktarmasından başka bir gücü ve kanalı yoktur."
Okuyucu katkısı bekleniyor
Birinci, ikinci ve üçüncü tekil-çoğul şahısların genel homurdanma eylemini ifade eden mizah dergisi, okuyucusuyla da bağlarını canlı tutmak istiyor: "HOMUR'un okuyucusuyla beraber homurdanma hakkı vardır" diyen HOMUR ekibi, okurun dergide işlenmesini istediği konuların kendileri açısından önemli olduğunu ve bunun derginin en önemli ilkesi olduğunu ifade ediyor. Bu arada derginin sergi, söyleşi ve interaktif kanallar yoluyla okuyucusuna ulaşma, okuyucusuyla iletişim kurma arzusunda olduğu belirtiliyor: "Elinizdeki HOMUR mizah dergisinin diğer mizah dergilerinden farklı bir biçim ve içerikte hazırlandığını hatırlatır, okuyucunun eleştiri, yazı, karikatür ve önerileriyle bize güç katmasını bekliyoruz" diyen Necmi Rıza Akça, Yaşar Babalık, Yılmaz Baş, İlhan Değirmenci, Devrim Demiral, Gölebatmaz, Kemal Gönen, Ahmet Gülüm, H. Gümüş, Murtaza Gürkan, Canol Kocagöz, Muammer Kotbaş, Altan Özeskici, Dinçer Pilgir, Atay Sözer, M. Tunçsan, Umut, Mustafa Yıldız'ın homurdanma hakkını sonuna kadar kullanacaklara anlatacak çok şeyleri var. Her cumartesi Evrensel'le birlikte...
ÖNCEKİ HABER

'Kan konuşmaz'

SONRAKİ HABER

İki albüm ve iki yöntem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...