17 Aralık 1999 22:00

Çeçenya saldırısı 'güç aşamada'

Çeçenya'nın başkenti Grozni'nin içlerine doğru ilerlemeye çalışan Rus birlikleri, Çeçen milislerle şiddetli çatışmalara girerken...

Paylaş
Çeçenya saldırısı 'güç aşamada'
Çeçenya'nın başkenti Grozni'nin içlerine doğru ilerlemeye çalışan Rus birlikleri, Çeçen milislerle şiddetli çatışmalara girerken, kentin birçok kesimine bomba yağıyor. Bölgedeki harekâtı yürüten Rus Komutanı Korgeneral Gennadi Troşev, operasyonun en güç aşamasının yaklaştığını söyledi. Bu aşamada Çeçenya'nın güneyindeki dağlık kesimlerde bulunan Çeçen güçlerinin yok edileceğini belirten Troşev, bu bölgelerde bulunan Vedeno, Şatoy ve Nojay-Yurt'taki Çeçen güçlerine saldırılar için mevzilerini oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.
Rus askeri istihbarat kaynaklarına göre, Çeçenler de mevzilerini dağlık kesimlerde yoğunlaştırıyor. Dağlık kesimlere çekilmekte olan Çeçen güçlerinin, bu bölgelerde tanksavar ve uçaksavar mevzileri kurduğu belirtiliyor.
Belirsizlik sürüyor
Grozni'de neler olduğu konusunda ise çeşitli haber kaynaklarından çelişkili açıklamalar yapılırken, Rus savaş uçakları ve topçusunun dün de Çeçen mevzilerine karşı saldırılarını devam ettirdikleri bildirildi. Grozni'deki Çeçen militanlarının komutanlarından biri, Rus güçlerinin dün 3 kez kendilerine karşı yoğun bombardıman ve topçu atışında bulunduklarını söyledi.
Grozni eteklerine kadar gelen Rus askerleriyle Çeçen militanlar arasında şehrin giriş mahallelerinde şiddetli çatışmalar olduğu söyleniyor.
Siviller kaçamıyor
Rusların Grozni'deki güçlü Çeçen direncini kırmak için bölgeye zırhlı araç takviyesine devam ettikleri bildirilirken, kayıplar hakkında bilgi alınamıyor. Bölgedeki AP muhabiri, Grozni'nin Minutka Meydanı'nda 115 Rus askerinin cesedini saydığını söyledi.
Reuters Muhabiri Maria Eismont ise aralarında Rus asıllılar da olmak üzere çoğu yaşlı sivilin şehirde 'kapana kısıldığını' söyledi. Şehirdeki çatışmalar yüzünden sivillerin bir yere ayrılamadıkları, evlerin bodrum ve mahzenlerine saklandıkları belirtiliyor.
Hattab'ın kampı alındı
Rus kuvvetlerinin, Çeçenya'daki şeriatçı milislerin lideri Şamil Basayev'in bir numaralı adamı olan Hattab'ın üssünü ele geçirdiği bildirildi. Şali bölgesindeki Çeçen askeri kaynakları, Rus kuvvetlerinin, Sercenyurt yakınlarında bulunan Kafkas kampını ele geçirdiklerini söylediler. Moskova'ya göre, Hattab, geçen yaz Rusya'da 293 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıları düzenleyenleri Kafkas kampında eğitti. Kafkas kampının düşmesi, Rus güçlerinin Çeçenya'nın dağlık bölgelerinde ilerlediğini gösteriyor.
Avrupa'ya Rus tepkisi
AGİT Dönem Başkanı Norveç'in Dışişleri Bakanı Knut Vollebaek, Çeçenya ve çevre bölgelerinde yaptığı üç günlük incelemelerin ardından, Rusya'ya, sorunun çözümü için dış dünyaya daha fazla rol tanıması çağrısını yineledi. AB Komisyonu'nun Dış İlişkiler Temsilcisi Chris Patten, AB'nin Çeçenya'daki operasyonu nedeniyle, Rusya ile eskisi gibi teması olamayacağını söyledi. Patten, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, bu yöndeki sert mesajı, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov'a iletme sözü verdi.
Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, ülkesiyle Çeçen militanlar arasında doğrudan ya da batı arabuluculuğunda hiçbir görüşmenin yapılamayacağını yineleyerek, "Herhangi bir arabulucuya ihtiyaç duymuyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

ABD ve BM soykırım suçlusu

SONRAKİ HABER

Suriye'den İsrail'e güvence

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...