17 Aralık 1999 22:00

ABD ve BM soykırım suçlusu

20. yüzyılın en korkunç felaketlerinden biri olan 1994 Ruanda soykırımı ile ilgili BM raporu açıklandı.

Paylaş
ABD ve BM soykırım suçlusu
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde oluşturulan özel bir soruşturma komisyonu, 1994 Ruanda soykırımıyla ilgili incelemesini tamamladı. Komisyon tarafından yayınlanan raporda, ABD ve BM, bir milyona yakın insanın vahşice öldürüldüğü soykırımı önlemek için hiçbir şey yapmamakla suçlandı.
Soykırım sırasında BM'nin "Barış Koruma" Bölümü Şefi olan Genel Sekreter Kofi Annan tarafından yetkilendirilen komisyon, BM'nin en üst düzey yetkililerini isim vererek suçluyor. Soykırıma seyirci kalmakla suçlananlar arasında, Kofi Annan ve önceli Butros Gali de bulunuyor.
'Kaçamak' kararlar
Önceki gün kamuoyuna sunulan rapora göre, Kofi Annan ve bölümündeki diğer üst düzey yetkililer, yaklaşan soykırım tehlikesi karşısında "zayıf ve kaçamak" kararlar aldılar. O sırada BM'de Madeleine Albright tarafından temsil edilen ABD ise, sorunu sürekli görmezden gelerek, Güvenlik Konseyi'nin olayla ilgili tedbir almasını engelledi. ABD ve BM, ayrıca, soykırım gerçekleştiren milislere de "yanlış mesajlar" verdiler.
Ağır bir dille suçlanan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, "BM adına bu başarısızlığı kabul ediyor ve derin pişmanlığımı bildiriyorum" derken, raporun "kapsamlı ve objektif" olduğunu kaydetti.
Soykırıma rağmen, emperyalistlerin kuklası olan diktatörlük rejimini devirmeyi başaran bugünkü Ruanda hükümeti ise, Annan'ın Ruanda'yı ziyaret edip kendilerinden özür dilemesi gerektiğini vurguladılar.
İlginç tesadüfler!
Raporu hazırlayan komisyonun başkanı Ingvar Carlsson, düzenlediği basın toplantısında bazı "tesadüf"lere de dikkat çekti. Carlsson, BM Güvenlik Konseyi'nin, soykırım başladığında ülkedeki "barış gücü"nün sayısını 2500'den yüzlere indirdiğini, soykırım bittiğinde ise bu sayıyı 5500'e çıkardığını vurguladı. Ancak Carlsson, bu ilginç zamanlama hakkında bir yorum yapmayı reddetti.
Eski İsveç başbakanlarından olan Carlsson, yürüttükleri soruşturma sırasında ABD'den hiçbir destek görmediklerini de vurguladı. Altı ay süren komisyon çalışmaları boyunca ABD'nin kendilerine tek bir belge bile vermediğini vurgulayan Carlsson, komisyonun hiçbir üyesinin Amerikalı yetkililerle görüşemediğini belirtti.
Komisyon raporunda ayrıca ABD'nin, soykırımın ayak sesleri işitilirken Güvenlik Konseyi'nden önleyici bir karar çıkmasını bilinçli olarak engellediği de ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, soruşturmaya "tam destek" verildiği iddia edildi. ABD'nin, soruşturma komisyonuna belge vermemesi ise, "Ülkemizin böyle bir politikası yoktur" sözleriyle açıklandı.
Bir milyon insan öldü
Nisan-Temmuz 1994 tarihlerinde, ABD ve Fransız emperyalizmi tarafından el altından körüklenen Ruanda'daki kabile savaşları, 20. yüzyılın en büyük katliamlarından biriyle sonuçlanmıştı.
Ülkede iktidarda bulunan Hutu kabilesi yöneticileri, Tutsi kabilesinden halka karşı başlattıkları soykırımda bir milyona yakın insanı öldürttüler. Ancak Tutsiler tarafından desteklenen Ruanda Yurtsever Cephesi, soykırıma rağmen iktidarı devirerek yönetime gelmeyi başardı.
Orta Afrika'nın en büyük iki etnik grubu olan Hutu ve Tutsiler arasında Ruanda'da başlayan "kan davası", daha sonra Kongo (eski Zaire) ve Burundi topraklarına da sıçradı.
Batılı emperyalistler tarafından körüklenen etnik çatışmalar, bugün altı Orta Afrika ülkesini içine alan büyük bir bölgesel savaşa dönüşmüş durumda.
ÖNCEKİ HABER

ABD, 'fırsatlar' değil 'fırsatçılık' ülkesi

SONRAKİ HABER

Çeçenya saldırısı 'güç aşamada'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...