16 Aralık 1999 22:00

Ecevit, idamı kaldırmakta ısrarlı

Başbakan Ecevit, DSP TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, idam cezasının kaldırılmasının AB'ye girişin "olmazsa olmaz" koşulu olarak kabul edildiğini bildirdi.

Paylaş
Ecevit, idamı kaldırmakta ısrarlı
Başbakan Bülent Ecevit, ad vermeden Alaattin Çakıcı'nın devlete meydan okur havaya girdiğini belirterek, "Gerçek gücün devlette ve adalette olduğunu kanıtlamak zorundayız" dedi. Başbakan Ecevit, DSP TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, idam cezasının kaldırılmasının AB'ye girişin "olmazsa olmaz" koşulu olarak kabul edildiğini bildirdi. Ecevit, "Bunu artık herkes biliyor, o halde bu bilinen gerçeğin gerekleri de bir an önce yerine getirilmelidir" diye konuştu.
Toplantıda, Türkiye'de bütün ekonomik göstergelerin iyiye yöneldiğini ileri süren Ecevit, bir iki yıl bazı sıkıntılar çekileceğini söyledi, ancak bunların boşa çekilmiş sıkıntılar olmayacağını iddia etti. Başbakan Ecevit, "Bu kararlı, hızlı ve tutarlı çalışmasıyla Türkiye 20'nci yüzyılın son mucizesini yaratmaktadır denebilir" diye konuştu.
Kıbrıs ve Ege'de AB süreci
Başbakan Bülent Ecevit Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen'in, Türkiye'nin AB üyeliğini kabul etmesini sağlayan mektubunu, "AB adına" gönderdiğini açıkladığını, böylece Yunanistan Başbakanı Simitis'in tezinin geçersiz hale geldiğini anlattı. Ecevit, "Böylelikle Sayın Lipponen'in mektubu Helsinki kararının eki olarak AB hukukunda bağlayıcı yerini almış bulunuyor. Yunanistan'ın bunu mesele yapmasına gerek yoktur, çünkü biz nasıl olsa dört yıla kalmadan Ege sorunlarının mahkemesiz çözümü için elimizden geleni yapacağız" dedi.
KKTC'nin demokrasi ve insan hakları sicilinin temiz bulunduğunu söyleyen Ecevit, "Böyle bir devleti tanımazlıktan gelmek olanaksızdır, er geç KKTC dünya kamuoyu önünde hakkı olan yeri alacaktır, şimdiden bu süreç başlamıştır" dedi. Ecevit, Türkiye'nin üye olmadığı AB'ye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin alınması durumunda KKTC'nin ayrı bir devlet olduğu gerçeğinin fiilen kabul edilmiş olacağını da kaydetti.
Kıyaktan haberi yokmuş!
Başbakan Ecevit, grup toplantısından çıkarken, "Ülke kemer sıkma döneminden geçerken milletvekilleri için ayrıcalık yaratılması konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Artık dediğim gibi yürürlüğe girdi. Ben olup bittikten sonra haber aldım. Başka bir şey eklemek istemiyorum" diye konuştu.
Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de sorular üzerine, "Bir ayrıcalık yaratan durum varsa gerçekten sakıncalı" dedi. Kamouyunda da milletvekillerinin bu görevlerine yakışır bir ücret almaları karşısında tepki doğurmamak gerektiğini ifade eden Gürel, ''Ama eğer başkalarına göre milletvekilleri kendilerine ayrıcalıklı bir konum sağlıyorlarsa bunun da önüne geçmek gerekir'' dedi. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ise, düzenlemeden haberi olmadığını bildirerek, "Ben 1985'te emekli oldum. Ne olduğunu bilmiyorum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kıyak emeklilik yasasına emekçi tepkisi

SONRAKİ HABER

Öymen, Hak-İş'i ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa