16 Aralık 1999 22:00

Kıyak emeklilik yasasına emekçi tepkisi

Maden işçileri "kıyak emeklilik" utanmazlığını kınayarak, kendileri için kaynak bulmakta hiç zorlanmayan milletvekillerine protesto faksı yağdırdı.

Paylaş
Kıyak emeklilik yasasına emekçi tepkisi
Milletvekillerine kıyak içinde kıyak sunan yasa tasarısına yönelik tepkiler artıyor.
Sendikalar, işçi ve emekçilere "Kaynak yok" gerekçesiyle sefalet zammı dayatan, çalışanlara mezarda emekliliği reva görenlerin kendilerine kıyak emeklilik hakkı getiren, "temsil tazminatı" adı altında ücretlerine ekstradan zam yapan yasayı "oybirliğiyle" çıkarmaya çalıştıklarını belirttiler.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, milletvekillerine kıyık emeklilik sağlayan yasa tasarısının komisyonda 15 dakikada kabul edilmesini esefle karşıladıklarını bildirdi.
Kamu emekçilerine dayatılan yüzde 15'lik sefalet zammının "Kaynak yok" gerekçesine dayandırıldığını hatırlatan Erdem, dün yaptığı yazılı açıklamada "Görünen o ki, milletvekilleri kendilerine sıra gelince kaynak bulma sorunuyla karşılaşmamakta, yasa önerisini inanılmaz bir hızla komisyondan geçirebilmektedir" dedi.
Milletvekillerinin mal varlıklarının tekrar açıklanmasını ve milletvekilliği sıfatı dışında hangi işten para kazandıklarının açıklanmasını isteyen Erdem, şöyle devam etti: "Kendilerine önerimiz, bir kamu emekçisinin ya da işçi emeklisinin aldığı ücretle bir ay yaşamaya çalışmalarıdır. Eminiz ki, gerek Sosyal Güvenlik Yasası'nın geçirilmesinde, gerek özelleştirme politikalarında, gerek eğitim ve sağlığa ayrılan payın düşürülmesinde gerekse kamu emekçilerine dayatılan yüzde 15'lik onur kırıcı zamlarda taban tabana zıt politikaları savunacaklardır".
'Cebi doldurma telaşı'
Türkiye Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Hasan Sonkaya da, çalışanlara mezarda emekliliği reva görenlerin, kendilerine üç buçuk yılda emeklilik, hem de kıyak emeklilik hakkı elde etmek için gizli saklı yasa hazırladıkları kaydedildi.
Açıklamada, halkı temsil etmek yerine cebini doldurma telaşında olanların bu halka hiçbir faydasının olmadığının dün olduğu gibi bugün de göründüğü ifade edildi.
Madencilerden protesto
Maden işçileri "kıyak emeklilik" utanmazlığını kınayarak, milletvekillerine protesto faksı yağdırdı. Protesto metinlerinde, milletvekillerinin uluslararası tahkime onay verip ülkenin geleceğini ipotek altına aldığını vurgulayarak, emekçilere mezarda emekliliği ve yüz milyonu bulmayan emeklilik maaşlarını reva görenlerin, kendilerine milyarlarca liralık emeklilik maaşını uygun görmeleri eleştirildi. "Kendilerine milyarlık emeklilik kıyağı yapanlar bu halkın vekilleri olduğu iddiasında olamazlar" denilen protesto metninde milletvekilleri, hukuk ve ahlak dışı kıyak emeklilikten vazgeçmeye çağrıldı.
Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise işçinin, memurun, emeklinin kemer sıkmaya davet edildiği bir dönemde, Anayasa Mahkemesi'nce sekiz kez iptal edilen "kıyak emeklilik" yasa teklifinin tekrar gündeme getirilmesi protesto edildi.
'Yargıya rüşvet'
Açıklamada, millletvekillerinin toplumsal muhalefeti azaltmak için yargıya rüşvet verme yolunu seçtiğine dikkat çekilerek, "Milletvekilleri IMF'ye boyun eğerek halkın önüne koydukları acı reçeteyi kendileri içmelidir" denildi.
Utanç verici
DİSK Karadeniz Bölge Temsilcisi Bekir Belovacıklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve milletvekili emeklileri ile temsil görevi olan üst düzey bürokratlara 360 milyon lira tazminat ödenmesini öngören yasa teklifine tepki göstererek, "Bu utanç tasarısı Meclis gündemine getirilmemelidir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Deprem konulu iki sergi

SONRAKİ HABER

Ecevit, idamı kaldırmakta ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa