15 Aralık 1999 22:00

Öğrenciye 'şüpheli' eziyeti

Üniversite öğrencisi Erdoğan Koşar 1998 yılı Mayıs ayında "şüphe üzerine" gözaltına alınmasıyla başlayan cezalarla iki yıldır 'eziyet' çekiyor. Önce okuldan atılan, mahkeme kararının ardından 1 ay okuldan uzaklaştırıldı.

Paylaş
Öğrenciye 'şüpheli' eziyeti
Barış Kaygısız - Gökhan Biçici
Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Erdoğan Koşar'ın, 'şüphe üzerine' gözaltına alınmasıyla çekmeye başladığı eziyet, 2 yıldır sürüyor. 7 Mayıs 1998'de Kütahya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerce Cihan Karvar ve Mustafa Koral'la birlikte açtığı kitap sergisinde gözaltına alınan Koşar'ın öyküsü, savcılığın takipsizlik kararına karşın üniversiteden atılmasıyla devam etti. Koşar, Fakülte Yönetim Kurulu'nca 19 Haziran 1998'de okuldan atıldı.
Koşar'ın okuldan atılması üzerine başvurduğu Eskişehir İdare Mahkemesi'nin oybirliğiyle aldığı karar ise, "fiil subuta ermediğinden cezanın hukuka uygun olmadığı" gerekçesiyle yürütmeyi durdurma oldu. Mahkeme ayrıca, Koşar'ın ancak, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırmayı düzenleyen, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 11 ve 8. maddelerden cezalandırılabileceği yönünde görüş bildirdi. Dekanlığın yaptığı ise 19 Ekim 1998 tarihinde aldığı bir kararla Koşar'a "Okulda bildiri dağıtmak, afiş ve pankart asmak" suçlamasıyla 1 aylık okuldan uzaklaştırma cezası vermek oldu. Fakülte bu kararı alırken, eski cezayı ortadan kaldırmadığı gibi, yeni cezayı 22 Haziran 1998 tarihinden başlatarak, zaten üst sınırdan verilmiş cezaya 3 gün daha kattı. Koşar'ın başvurması üzerine yine aynı mahkeme, üniversite yönetiminin söz konusu kararla, "fiili cezalandırma süresinin üst sınırı aşmasını amaçladığı" ve "işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığını" tespit ettirerek yürütmeyi bir kez daha durdurdu. Sınav dönemine gelen bir aylık cezası yalnızca bir dönemine mal olmakla kalmadı Koşar'ın, baraja takılmasına neden olarak, okulun bir yıl uzamasıyla sonuçlandı.
Yönetim fırsatları değerlendiriyor
Fakat Koşar'ın başına gelenler bununla sınırlı kalmadı. Bu kez 18 Nisan seçimleri öncesi, 13 Şubat 1999'da seçim çalışması yürütürken, yine "şüphe üzerine" 4 arkadaşıyla birlikte gözaltına alındı. Soruşturma sonucunda hakkında 11 Mart 1999'da takipsizlik kararı verilmesine karşın, üniversite yönetimi bunu da Koşar'la uğraşmak için fırsat bildi.
Fakültenin 'inadı inat'
Yönetim bu sefer de 23 Haziran 1999'da aldığı kararla, Erdoğan Koşar'ı, beraber gözaltına alındığı Aydın Tosun'la birlikte 1999-2000 döneminde uygulanmak üzere bir dönem okuldan uzaklaştırdı. Cihan Karvar ise okuldan atıldı. Tosun ve Koşar'ın Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'nde açtıkları dava 20 Ağustos 1999 tarihinde alışıldık şekilde yine yürütmeyi durdurma ile sonuçlandı. Karvar'ın davası ise sürüyor.
Üniversite öğrencisi başına gelenlerden sonra tam, 'Her şey bitti' derken, fakültenin ısrarla, mahkemenin aksi yöndeki kararına rağmen Koşar'a verdiği cezayı uygulamak istediği ortaya çıktı. Çünkü fakülte, Tosun'un başvurusunu kabul ederek kaydını yaparken, Koşar'ın 17 Eylül ve 26 Kasım'daki kayıt başvurularını reddetti. Mahkemenin kararının bir ay içinde yerine getirilmesi zorunluğuna karşın, aradan geçen 3 aya rağmen Koşar'ın kaydı yapılmadı. Mahkenin, kararı 8 Eylül itibarıyla rektörlüğe bildirdiği öğrenilirken, dekanlık kayıt yapmama gerekçesi olarak, "kendilerine bildirimde bulunulmamasını" gösterdi. Koşar'ın askerlik tecili için okuldan aldığı belgede ise "Uzaklaştırma cezası almıştır, bu dönem öğrencimiz değildir" ibaresi yer aldı.
Kütahya Emniyeti'nin iki "şüphesi" nedeniyle eğitiminden iki yıl geri kalan Koşar ise son olarak 6 Aralık 1999'da Kütahya Cumhuriyet Savcılığı'nda suç duyurusunda bulunarak, yargı kararlarına uymayan Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü'nün cezalandırılmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

TEKSİF Bakırköy Şubesi'nden

SONRAKİ HABER

NATO'dan Avrupa'ya 'sarı ışık'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa