15 Aralık 1999 22:00

İşkence sokağa taştı

İşkencecilerin, katillerin, çetelerin ve 'mafya babaları'nın korunup kollandığı, baştacı edildiği 'Avrupalı Türkiye!" bir insanlık dışı olayın altına daha imza attı.

Paylaş
İşkence sokağa taştı
Yargısız infaz, kaybetme, katliam ve işkencenin bitmek bilmediği Türkiye'de, gözaltında tecavüz olaylarına bir yenisi daha eklendi. Yapı Sanatevi çalışanı Şeyda Gergin'in önceki gün sivil polisler tarafından kaçırılarak, işkenceden geçirildikten sonra tecavüze uğradığı bildirildi.
Sokak ortasında kaçırıldı
Alınterimiz gazetesinden verilen bilgiye göre, "Şeyda Gergin, önceki gün saat 21.30 sularında evine giderken Okmeydanı Çevre Yolu kenarında sivil polisler tarafından kaçırıldı. Sivil polisler tarafından Okmeydanı Çevre Yolu kenarında bulunan tepeliklere götürülen Şeyda Gergin, burada sürekli olarak 'Adın ne? Hangi örgüttensin? Sorumlun kim?' gibi sorulara muhatap kaldı. Gergin'in defalarca boğma girişimine maruz kaldığı ve boğazının bir cam parçasıyla kesilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Bir buçuk saat süren işkencenin ardından Şeyda Gergin bayılmış ve baygın haldeyken polislerin tecavüzüne uğramıştır" denildi. Bu arada, polislerin Gergin'e ait 40 milyon lirayı da gasp ettikleri belirtildi.
Şuur kaybı var
Maruz kaldığı yoğun darp ve başına aldığı darbeler nedeniyle şuur kaybına uğrayan ve olayları parça parça hatırlayabilen Şeyda Gergin'in şu anda bir gözü şiş ve kapalı durumda. Yüzü çürük içinde olan Gergin'in sırtında darp izleri, elinde ve burnunda kesikler ve kanama var. Boğma girişiminden dolayı boğazında morluklar ve şişlikler bulunan Gergin, zorlukla ve hırıltılı bir şekilde nefes alabiliyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Öcalan, Ağır Ceza'da yargılandı
PKK lideri Abdullah Öcalan, eski eşi Kesire Yıldırım (Öcalan) ile Cemil Bayık, Numan Uçar ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu 101 sanığın "12 Eylül 1980'den önce Urfa ve çevresinde işledikleri suçlarla" ilgili olarak idam istemiyle yargılanmalarına dün başlandı. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar hakkında ölüm cezası isteniyor.
Sanıkların gelmediği duruşmada Abdullah Öcalan'ı Avukat Hatice Korkut ve Aydın Oruç, Ramazan Balpetek'i de Necati Siyahkan savundu. Mahkeme Başkanı İhsan Akçan, sanık Salih Sezgin ve Hasan Çepik'in Gaziantep, Mustafa Sakarya'nın ise Giresun Cezaevi'nde tutulduklarını bildirdi. Sanıklardan Mehmet Karasungur, Salih Kandal, Ali Erek ve Halil Cangün'ün öldüğünü açıklayan Akçan, sanık Yılmaz Sümer'in avukatının duruşmadan çekildiğine ilişkin dilekçe gönderdiğini bildirdi.
Öcalan'ın avukatları Korkut ve Oruç, bu aşamada söyleyecek bir şeyleri olmadığını ifade ettiler. Avukat Necati Siyahkan ise haklarında dava açılan sanıkların çoğunun sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanarak mahkûm olduklarını hatırlattı. Siyahkan, müvekkili Balpetek'in de yargılanıp ceza aldığını ve bu cezanın infaz edildiğini kaydetti.
Öcalan'a gıyabi tutuklama
Savcının sanıkların gıyabi tutukluluk hallerinin devamını istemesinin ardından Mahkeme Başkanı Akçan, 18 maddelik ara kararı okudu. Akçan, Abdullah Öcalan, Mehmet Milli, Cemil Bayık, Kesire Yıldırım, Necip Akşahin, Numan Uçar ve Murat Karayılan'ın gıyabi tutukluluk hallerinin devamına, sanıklardan Murat Karayılan ve Mehmet Milli'nin Türkiye'ye iadesi için yazılan yazıların cevaplarının beklenmesine karar verdi. Baki Uludağ'ın sorgusunun yapılabilmesi için gıyaben tutuklandığını açıklayan Akçan, cezaevlerindeki sanıkların ifadelerinin cezaevinde alınacağını bildirdi. Akçan, 81 kişinin iddianamede açık kimliklerinin belirtilmediğini, bu nedenle Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı'ndan eksikliğin giderilmesini isteyeceklerini belirtirken, aralarında Abdullah Öcalan ve Kesire Öcalan'ın da bulunduğu 9 kişinin sabıka kayıtlarının gönderilmesini istedi. Akçan, Öcalan ve Cemil Bayık'ın doğum tarihlerinin diğer 8 sanığın da nüfus bilgilerinde eksiklik olduğunu kaydederek, bunların düzeltilmesi için savcılığa yazı yazılmasını kararlaştırdı.
Bucaklar tanık olabilir
Sanık Balpetek'in avukatına savunma ve delillerini sunması için gelecek duruşmaya kadar süre verildiğini ifade eden Akçan; Ali Dilber, Nezih Öztop ve Abuzer Özgötürücü'nün müşteki sıfatıyla dinlenmelerini benimsedi. Akçan, sanıkların aleyhlerinde beyanları bulunan ve aralarında Mehmet Celal Bucak ve Fatih Bucak'ın da bulunduğu 35 kişinin tanık olarak dinlenip dinlenmeyeceği konusunun daha sonra karara bağlanacağını bildirdi. Ankara 2 No'lu DGM'nin Öcalan'ı idam cezasına çarptırdığı dava dosyasının incelenmek için istenmesine karar veren Akçan, duruşmayı 23 Şubat 1999 tarihine erteledi.
ÖNCEKİ HABER

Annan, ikinci turdan umutlu

SONRAKİ HABER

Küreselleşme ve sendikalarda erime

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...