15 Aralık 1999 22:00

Annan, ikinci turdan umutlu

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs'ta tarafların görüş ayrılıklarına rağmen, Denktaş ve Klerides'in yeniden bir araya gelecekleri konusunda "umutlu olduğunu" söyledi.

Paylaş
Annan, ikinci turdan umutlu
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs'ta taraflar arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Rum Kesimi lideri Glafkos Klerides'in ocak ayı sonunda yeniden bir araya gelecekleri konusunda "umutlu olduğunu" söyledi.
Annan, dün düzenlediği basın toplantısında, haziran ayında BM Güvenlik Konseyi'nce kabul edilen karar tasarısında yer alan ve "Kıbrıs'ın tek devlet, tek egemenlik ve tek uluslararası kişiliğe sahip olduğunu" savunan 11'inci paragrafın yeni karar tasarısında yer alması ya da almaması halinde, KKTC ya da Kıbrıs Rum Kesimi'nin ikinci tur dolaylı görüşmelere katılmama tehdidinde bulunduğunu bildiğini, buna rağmen "iyimser" olduğunu belirtti.
Annan, "Taraflar, Güvenlik Konseyi üyeleriyle doğrudan görüşüyor. Ben ocak ayı sonunda yeniden bir araya geleceğimiz konusunda umutluyum" diye konuştu.
Türkiye'nin AB adaylığı
Kıbrıs konusundaki dolaylı görüşmelere ara verildiğini söyleyen Annan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "12 gün boyunca her iki taraf -kendilerini ayıran konular üzerinde- ciddi görüşmeler yaptılar. Tarafları, görüşmeleri aynı kapsam çerçevesinde gelecek yıl da sürdürmeye davet ettim. Bu görüşmelerin tarihi uygun zamanda açıklanacaktır. Müzakerelerin özüyle ilgili olarak kamuoyu önünde açıklama yapmama konusunda anlaşmış bulunuyoruz. Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim: Türkiye ile AB ve Türkiye ile Yunanistan arasında ortaya çıkan yeni dinamik, ümit verici bir çerçeve yaratmıştır. Kıbrıs ile ilgili görüşmelere bu çerçeve içerisinde devam edilecektir."
Türkiye-Yunanistan ilişkisi
"Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dinamiğin ortaya çıktığına" dikkati çeken Annan, bunun Kıbrıs sorununun çözümüne nasıl katkıda bulunacağını soran bir gazeteciye, "Türkiye'nin AB'ye aday olmaya davet edilip edilmeyeceği bir anlamda gerginlik yaratmıştı. Kıbrıs sorununun çözümünde 'büyük oyuncular' da devrede bulunuyor. Bunlar, garantör ülke olan Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'dır. Bu nedenle, üye ülkeler arasındaki gerginliği ortadan kaldırmayı başarırsanız, ilerleme kaydedersiniz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileşmesini bu anlayış içerisinde memnunlukla karşıladım ve bu durumun, Kıbrıs'ta barış arama çabalarımızı olumlu etkileyeceğini ifade ettim" yanıtını verdi.
Annan, görüşmeler sırasında ya da sonunda taraflara hiçbir resmi BM belgesi, hiçbir gayri resmi belge vermediklerini de belirtti.
Annan, Iraklı yöneticilere de, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaları çağrısında bulundu. Güvenlik Konseyi bünyesinde Irak konusunda başgösteren bölünmenin, çözümlenme aşamasına ulaştığını belirten Annan, Irak'ın BM ile işbirliği yapacağı umudunu taşıdığını vurguladı.
'Seattle bir başlangıçtır'
BM açısından 2000 yılının en ciddi sorununun ne olacağını soran bir gazeteciye, "AIDS salgını" yanıtını veren Annan, "AIDS'in sadece ana babaları öldürerek çocukları öksüz bırakmakla kalmadığını, profesyonel kadroları tahrip ederek ülkelerin ekonomik, siyasal ve toplumsal yapılarını tahrip ettiğini" vurguladı.
Bir başka sorunun ise ticaretin küreselleşmesi olduğunu vurgulayan ve Seattle'da meydana gelen olayların konunun önemine dikkati çektiğini söyleyen Annan, "Seattle sadece bir başlangıçtır" diye konuştu. Güvenlik Konseyi üyeleriyle çok uyumlu bir çalışma yaptıklarını belirten Annan, Kosova, Doğu Timor ve Afrika'da başgösteren krizler konusunda yapılanların bunun kanıtı olduğunu savundu. Annan, bir başka soru üzerine, "terörle elbirliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini" iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

Biz değil, onlar suçlu!

SONRAKİ HABER

İşkence sokağa taştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...