15 Aralık 1999 22:00

ABD Türkiye'yi serbest bölgesi

   haline getirecek

Paylaş
ABD Türkiye'yi serbest bölgesi
    haline getirecek
ABD ile Türkiye arasında 29 Eylül 1999 tarihinde imzalanan ve hükümetin içeriğini kamuoyundan gizlediği anlaşmanın temel hedefi, Türkiye'yi bir serbest bölge haline getirmek. Nitekim anlaşmada ele alınan başlıca prensiplerden birisi şöyle: "Türkiye'de serbest sanayi bölgeleri kurulması yoluyla ABD'ye bu bölgelerden gümrüksüz ihracat olanakları konusu, bu anlaşma kapsamında ele alınabilecektir."
Türkiye ABD Arasında Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma, Türkiye'yi ABD'nin serbest ticaret bölgesi haline getirecek. Bu amaç, anlaşmada oldukça açık bir şekilde dile getiriliyor. Oluşturulacak serbest bölgelerde ise ABD'ye her türlü olanağın tanınması öngörülüyor. ABD tarafının isteği ise serbest sanayi bölgesi olarak GAP'ın ilan edilmesi. Mersin'de bulunan liman ve bu limanı kapsayan serbest ticaret bölgesi sayesinde ABD'li tekeller GAP üzerinden ticaret yapabilecekler.
Son dönemde ABD'ye akın eden tekeller göz önüne alındığında, aynı döneme denk gelen anlaşmanın niyeti de böylece açığa çıkıyor. Dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden olan GAP'ın zenginlikleri tamamiyle ABD'nin hakimiyetine terk ediliyor. Nitekim serbest bölge demek, çalışma yaşamına ilişkin yasaların hiçbirisinin bu bölgede uygulanmaması demek. Aynı zamanda bu bölgelere devlet teşvik yağdırıyor. Ayrıca çevre standartları, toplum sağlığı gibi konular da serbest bölgeler için geçerli olmuyor.
Anlaşmanın prensipleri
Anlaşma metninde ayrıca şu prensipler üzerinde mutabakat sağlanmış durumda:
  • Karşılıklı yarar sağlayacak şekilde mal ve hizmetlerin değişimini kolaylaştırmak ve teşvik etmek ile her iki ülke vatandaşları ve şirketleri arasındaki ticaretin çeşitliliğini güvence altına almak yönünde uygun tedbirler alınacaktır.
  • Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi kurulacaktır. Söz konusu konseyin Türk tarafı eşbaşkanlığını Dış Ticaret Müsteşarlığımız, ABD tarafı eşbaşkanlığını ise ABD Ticaret Temsilciliği yapacaktır.
  • Konseyde ticaret ve yatırımla ilgili gerekli görülecek yeni anlaşmalar belirlenecek, ticaret ve yatırımı engelleyici unsurların tespiti ile ortadan kaldırılmasına gayret sarf edilecektir.
  • Anlaşmanın yürürlüğe girmesini takip eden 30 gün içinde konseyin ele alacağı "eylem planı" hazırlanmış olacaktır. Eylem planına taraflar önemli gördükleri konuları dahil edebileceklerdir.
  • Eylem planı haricinde taraflarca, konseyin gündemine konu eklenmesi olanak dahilindedir.
    Bu anlaşmayla, her iki ülke arasında özellikle serbest ticareti engellemekte olan hususların kaldırılması yönünde faaliyet gösterilecek ve öneriler üretilecek bir ortama kavuşulmuş olunacaktır.
  • ÖNCEKİ HABER

    Radu Vasile çark etti

    SONRAKİ HABER

    Serbest bölge projesine

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...