15 Aralık 1999 22:00

Radu Vasile çark etti

Romanya'da "IMF politikalarını gerektiği biçimde uygulamayan" Radu Vasile hükümetini görevden alan Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Vasile'e darbeyi kabul ettirdi.

Paylaş
Radu Vasile çark etti
Romanya'da "IMF politikalarını gerektiği biçimde uygulamayan" Radu Vasile hükümetini görevden alan Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Vasile'e darbeyi kabul ettirdi. Vasile, devlet televizyonuna verdiği demeçte, başbakanlıkta ısrar etme kararından vazgeçmesini "ulusun çıkarı" için yaptığını söyleyerek, senatodaki görevine döneceğini belirtti. Vasile, "Hükümetin Avrupa ile birleşme çalışmasına izin vermek için senatoya geri dönmeye karar verdim" dedi.
Koalisyon hükümetinin çoğu üyelerinin istifa etmesinin ardından istifa etmeyi reddeden Vasile, Constantinescu tarafından önceki sabah saatlerinde görevinden alınmıştı. Vasile, devlet radyosuna telefonla verdiği demeçte, "Kesinlikle, Cumhurbaşkanlığı'nın anayasayı çiğnediğini ilan ediyorum. Kendimi başbakan olarak görüyorum" ifadesini kullanmıştı.
Kapitalizmin restorasyonunun en sancılı yaşandığı ülkelerden biri olan Romanya'da, Çavuşesku iktidarının devrilmesinden bu yana neoliberal politikalar, karşılarında güçlü işçi eylemlerini buldu.
Muhalefetin motor gücü madenciler
Enflasyonun yüzde 200'e vardığı 1991 yılın Eylül ayında, maden işçilerinin Petrosani'deki ocaklardan Bükreşe doğru başlattıkları yürüyüş, Petra Roman liderliğindeki hükümetin istifasıyla sonuçlandı. Liman işçileri, enerji işçileri, sağlık emekçileri, emekliler ve öğrencilerin sosyal ve ekonomik haklarını geri kazanmak için düzenledikleri eylemlerde siyasal talepleri içeren sloganlar yaygınlaştı. 14 Haziran 1997'de yeniden sokaklara dökülerek hükümeti sarsan madenciler, en son geçtiğimiz yıl büyük eylemler düzenleyerek hükümetin saldırı planlarını püskürtmüşlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Çeçen-Rus görüşmesine doğru

SONRAKİ HABER

ABD Türkiye'yi serbest bölgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...