14 Aralık 1999 22:00

Gazi Taşımacılık'ta işçiler kazandı

Gazi Taşımacılık'ta TÜMTİS'e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan arkadaşlarına sahip çıkarak işbırakan ambar işçileri, taleplerini kabul ettirdiler.

Paylaş
Gazi Taşımacılık'ta işçiler kazandı
Halil İmrek
Gazi Taşımacılık'ta TÜMTİS'e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan arkadaşlarına sahip çıkarak işbırakan ambar işçileri, taleplerini kabul ettirdiler.
Dün 07.00'den itibaren işyeri önüne gelen işçiler işbaşı yapmadılar. TÜMTİS Adana ve Mersin şubelerinin yöneticileri işçileri yalnız bırakmazken, direnişe TÜMTİS üyeleri de destek verdi. İşverenin polis nezaretinde taşeron işçi getirereceğini öğrendiklerini aktaran işçiler, buna izin vermeyeceklerini belirttiler.
İşçiler ve sendika yöneticileriyle Gazi Taşımacılık patronları arasında dün gerçekleşen görüşmede zaman zaman gergin anlar yaşandı. İşçiler, atılan iki arkadaşları işe alınmadan işbaşı yapmamakta direttiler. İşverenin keyfi davrandığını, baskı ve tehdit yollarına başvurduğunu, önceki gün havaya 3 el ateş açmasının da bunun bir göstergesi olduğunu belirten işçilere işyeri önünde bulunan polis, "Böyle bir şey yok. Kanıtınız var mı?" diye sordu. Kanıtlarının işyerinde çalışan tüm işçiler ve gazetemizde çıkan haber olduğunu hatırlatan işçilere polisin, "Bırakın o gazetenin dediklerini, o gazete dedikodu gazetesidir" iddiasında bulunduğu öğrenildi.
Sendika yöneticilerine ve işçilere sürekli olarak "muhataplarının kendisi değil, Denge Ticaret olduğunu" söyleyen Gazi Taşımacılık patronlarına işçiler, "Biz burda çalışıyoruz, başımızda siz varsınız, her gün gelip imza atıyoruz. Biz Denge Ticaret'i tanımıyoruz" diye tepki gösterdiler. Daha sonra işverenler, atılan işçilerin geri alınması, sendikal faaliyetlere engel olunmaması ve sendikalaşma nedeniyle işçi atılmaması taleplerini kabul ettiklerini açıkladılar. Bunun üzerine işçiler saat 09.30'da işbaşı yaptı.
Örgütlenmekten başka çare yok
TÜMTİS Adana Şube Başkanı Erol Dolaşır, gazetemize yaptığı açıklamada, taşeronlaştırmanın sendikal mücadele önünde büyük engel oluşturduğunu, buna karşı kesin bir tavır koymak gerektiğini söyledi. TÜMTİS Mali Sekreteri Halil Çekin de Adana genelinde sendikasız, sigortasız çalışan 400 işçi bulunduğunu, amaçlarının hepsini örgütlemek olduğunu dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

AB'nin emekçi karşıtı

SONRAKİ HABER

'Küreselleşen' dünyanın yoksul çocukları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...