14 Aralık 1999 22:00

Liseler yeniden yapılandırılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 yıllık kesintisiz eğitimden sonra ortaöğretim kademesinde de 'yeniden yapılanma' hazırlığı içinde.

Paylaş
Liseler yeniden yapılandırılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 8 yıllık kesintisiz eğitimden sonra ortaöğretim kademesinde de yeniden yapılanma hazırlığı içinde. Bakanlık, ortaöğretim kademesindeki okul çeşitliliğinin azaltılması ve eğitim sisteminin Avrupa ile uyumunun sağlanmasına yönelik olarak, liseleri yeniden yapılandıracak. Birçok lise türünün tarihe karışmasına yol açacak planlamaya göre, ortaöğretim kademesinde "genel liseler", "ihtisas liseleri" ve "meslek liseleri" olmak üzere üç tür lise kalacak. Anadolu lisesi ile süper liseler, genel liseler bünyesinde program olarak açılacak. Fen lisesi ile anadolu öğretmen liseleri de ihtisas lisesi çatısı altında toplanacak. Mesleki-teknik ortaöğretim kurumları ise yükseköğretime hazırlayan 5 yıllık "meslek liseleri" ve iş hayatına hazırlayan 3 yıllık "meslek okulları" şeklinde yapılandırılacak.
"Ortaöğretim Reform Paketi" adı verilen yeniden yapılanmanın ana ilkelerini belirleyen MEB'in hazırladığı taslağın temel hedefi, okul çeşitliliğinin azaltılması ve sistemin Avrupa ile uyumlaştırılması olarak belirlenirken, taslağa göre ortaöğretim kademesinde "genel liseler", "ihtisas liseleri" ve "meslek liseleri" şeklinde üç tür lise olacak.
Anadolu liseleri program olacak
Yeni düzenleme ile aralarında anadolu liseleri ve süper liselerin de bulunduğu pek çok okul türü tarihe karışacak. Anadolu liseleri ile süper liseler, genel liselerin bünyesi içinde program olarak açılacak. Genel liselerde, "normal program, yabancı dil ağırlıklı program (süper lise) ve bazı derslerin öğretimi yabancı dille yapılan program (anadolu lisesi)" açılacak. Genel ortaöğretimin ikinci kısmını ise "ihtisas liseleri" oluşturacak. Fen liseleri ile anadolu öğretmen liseleri, "ihtisas lisesi" çatısı altında birleştirilecek. Bu programlara yerleştirmeler yine sınavla olacak. Mesleki-teknik ortaöğretimdeki çok sayıdaki lise türü de tek çatı altında birleştirilecek. Mesleki-teknik ortaöğretim kurumları, yükseköğretime hazırlayan "meslek liseleri" ve iş hayatına hazırlayan 3 yıllık "meslek okulu" olarak yapılandırılacak. Endüstri meslek lisesi, ticaret lisesi, teknik lise, imam hatip lisesi gibi lise türleri, meslek lisesi çatısı altında program olarak açılacak. Anadolu unvanlı mesleki-teknik liseler de program olarak yine meslek lisesi bünyesinde varlığını sürdürecek. Meslek lisesini bitirenler, meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilecek. Meslek okulunu bitirenler, iş hayatına atılabilecek. Yükseköğrenime gitmek isteyenler ise önce meslek lisesine girebilecek. Bu yolla öğrenciler yükseköğrenim de görebilecek.
Olgunluk sistemi
Bakanlık, ortaöğretim kademesinin Avrupa ile uyumunun sağlanmasına yönelik olarak Almanya'daki "Abitur" ile Fransa'daki "Bakalorya" sistemine benzer bir "olgunluk" sisteminin de getirilmesini planlıyor. Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de verilen lise diplomalarının denkliği konusunda birçok ülke ile sorun yaşandığını, bu doğrultuda da bir olgunluk sınavının sisteme girmesinin gerekli olduğunu belirtti. Yetkililer, yeniden yapılanmaya ilişkin çalışmaların önümüzdeki dönemde sonuçlandırılacağını ve reform paketinin, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun onayına sunulacağını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Çakıcı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Kadıköy Belediyesi'nde peşkeş devri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...