13 Aralık 1999 22:00

HADEP'ten AB için Türkiye'ye öneriler

HADEP Genel Başkan Yardımcısı Eyyüp Karageçi, Türkiye'nin, Avrupa Birliği adaylığına kabulünün, demokratik dönüşüm ve toplumsal sorunların çözümü açısından...

Paylaş
HADEP'ten AB için Türkiye'ye öneriler
HADEP Genel Başkan Yardımcısı Eyyüp Karageçi, Türkiye'nin, Avrupa Birliği adaylığına kabulünün, demokratik dönüşüm ve toplumsal sorunların çözümü açısından iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Karageçi dün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 21'inci yüzyıla Kürt sorununu çözmeden girmemesini, AB'ye aday olmasını da fırsat bilerek, öncelikle kendi vatandaşları açısından sorunun gerçek boyutlarına denk düşen bir çözüme yanaşmasını istedi.
PKK'nin silahlı güçlerini Türkiye sınırlarının dışına çıkarması ve ateşkes ilan etmiş olmasının, sorunun çözümü açısından uygun ortam yarattığını belirten Karageçi, "Çatışmalı ortam sona erdiğine göre, Kürt kimliğinin tanınması ve demokratik dönüşümün sağlanmasının tam zamanıdır" dedi. Geri çekilmekte olan PKK güçlerine pusular kurulması ve Kuzey Irak'a sınır ötesi harekâtların düzenlenmesinin, süreci baltalayıcı nitelikler olduğunu kaydeden Karageçi, "Barış Grupları"na, misyonlarına denk düşen ilginin gösterilmesini istedi ve bu konuda yeterli duyarlılığın şimdiye kadar gösterilmediğine dikkat çekti.
Karageçi, çağdaş, demokratik bir anayasanın hazırlanmasını, Kürt kimliğinin tanınmasını, Anayasal vatandaşlık çerçevesinde kültürel varlığın güvence altına alınmasını, Kürtçenin kullanılması ve geliştirilmesi önündeki engellerin kaldırılmasını, azınlık haklarına ilişkin uluslararası anlaşma hükümlerine uyulmasını, ölüm cezasının kaldırılmasını, OHAL uygulamasına son verilmesini, koruculuk sisteminin kaldırılmasını, işkencenin sistematik olmaktan çıkartılmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi.
Koşulsuz genel af
Ordunun siyaset üzerindeki etkisine son vermesi ve MGK'nın Anayasal bir kurum olmaktan çıkartılması gerektiğini dile getiren Karageçi, her türlü kişisel, sosyal ve siyasi haklarla örgütlenme hakkının tanınmasını, düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı cezai düzenlemelerin kaldırılmasını, koşulsuz bir genel affın çıkartılmasını, köylerinden çıkartılmış olan binlerce ailenin zararlarının tazmin edilerek tekrar doğal ortamlarına dönmelerinin koşullarının yaratılmasını ve yaraların sarılması için bölgenin ekonomik kalkınmasına öncelik verilmesini talep etti.
ÖNCEKİ HABER

AB'yle işten atmalar hızlanacak

SONRAKİ HABER

The Daily Telegraph: Köprü kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...