13 Aralık 1999 22:00

Laz kültürüne yeni bir soluk

Çiviyazıları Yayınevi 'Mjora' (Güneş) isimli ve 3 ayda bir yayınlanacak bir Laz dosyası hazırlayacak.

Paylaş
Laz kültürüne yeni bir soluk
Özlem Dinler
Çiviyazıları Yayınevi 'Mjora' (Güneş) isimli ve 3 ayda bir yayınlanacak bir Laz dosyası hazırlayacak. Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Sapan, kaybolmaya yüz tutmuş Laz kültürünü, 15 Aralık'tan sonra çıkaracakları Laz dosyası ile duyurmayı hedeflediklerini açıkladı. Sapan'la yeni çalışmaları ve yayınevinin etkinlikleri üzerine konuştuk.
Yayıneviniz özellikle Anadolu ve Kafkas haklarının kültürünün korunmasına ve duyurulmasına önem veriyor. Bu amaçla birçok kitap yayınladınız. Sizi böyle bir çalışmaya iten nedir?
Herkes Kafkas ve Anadolu halkını bir yerinden tutup örneğin; İslamcılar Müslümanlık yanından, faşiştler Türklük yanından, ümmetler ümmet yanından bir sürü özellikleriyle aktarıyor. Bizim açımızdan, Kafkasya'nın Türkiye yansımasına bakan olmadı diye düşünüyorum. Şöyle ki, biz bütün halkların kardeş olduğunu; şovenizmi, ırkçılığı, savaşı kışkırtan terminolojiye pirim vermeden nasıl bir yayın yapılacağını göstermeye çalışık ve bunu da başardık. Bu percereden baktığınız zaman bakın hayat hep sizin dediğiniz gibi görünmüyordu. Temel bir sloganımız var. Savaşı ve şiddeti kışkırtan şoven bir terminoloji, halkların kardeşliğine zarar veren yazılar, bu dosyada yayınlanmaz.
Yakın bir gelecekte 'Mijora' isimli dosya çıkaracaksınız. Bu dosya 'Laz' kültürü üzerine olacak. Neden yeni bir dergi?
Lazlara özgü bir yoğunlaşma yaşandığı için Laz kültürü üzerine 3 ayda bir dosya hazırlamaya karar verdik. Hem kültürel yoğunluktan hem de insanların yoğun bir talebi üzerine bu kararı verdik. Laz kültürü üzerine hiçbir dergi yok. Yerel dergiler dahi Laz dili, edebiyatı, kültürü ile ilgili yanıt vermiyor. Karadeniz, Doğu Karadeniz ve yörede çıkan dergiler var. Onlar bizim anladığımız türden bir Laz dili, edebiyatı, kültürü dergisi değil. Ulusal anlamda çıkan bir dergi bile yok. Biz kaybolmaya yüz tutmuş Laz kültürünü duyurmaya çalışıyoruz. Daha önce Ogni diye bir Laz dergisi vardı. Ogni 6 sayı çıktı ve uzun süre ara verildi. Şimdi Ogni'nin bıraktığı yerden biz devam ediyoruz.
Bu yeni dosyanın nasıl bir işlevi olacak?
Biz dosyada sürekli aynı yazıları işleyeceğiz. Aynı yazılardan kasıt şu; her dosyada bir tarih, bir edebiyat, bir kültür sanat örneği, bir masal örneği, bir hikâye örneği, bir Laz oyunları örneği, bir çocuk oyunları örneği olacak. Aktüel bir şey içermeyecek bu dosya. İnsanlar bin yıl sonra bugünü "-miş" diye okuyabilecekler. Geçiçi bilgilerden değil, kalıcı bilgilerden, tarihsel bilgilerden bahsediyoruz biz.
Bütün bu dergiler, kitaplar istediğiniz karşılığı alabiliyor mu? Okurun tepkisi nasıl oluyor? Ya da yayınevi amacına ulaşıyor diyebilir miyiz?
Çıkardığımız kitap ve dergilerle çok fazla ilgi topluyoruz. Okurlarımız tarafından tepki de geliyor. Çok fazla karşı bir durum olmadı. Etnik bir kitap çıkardığınızda, yaklaşık 20, 30 okurumuz yayınevine gelerek bizlerle sohbet edip teşekkür ediyorlar. Telefonlarla teşekkür edenler oluyor. Halkların kardeşliğini temel alan, halkları birbirine kırdırmadan bir iş yapıyoruz; şovenizme, ırkçılığa karşı çıkarak işimizi yapıyoruz.
Yayınevinizin bundan sonra benzer çalışmaları olacak mı?
Olacak. Önümüzdeki 5 ay içinde çok ciddi bir projemiz var. Herkesi kapsayan bir çalışma olacak.
15 kitaplık bir dizimiz olacak. O zaman insanlar daha çok bilgi sahibi olacaklar, daha az kavga edecekler, daha barışçıl olacaktır. Şundan dolayı diyorum, insanlar tanıdıkça birbirini sever.
ÖNCEKİ HABER

Şair için şimdi yoktur

SONRAKİ HABER

Bienal'e övgü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...