13 Aralık 1999 22:00

Gazi davasında esas hakkında

   savunma istendi

Paylaş
Gazi davasında esas hakkında
   savunma istendi
İstanbul Gazi Mahallesi'nde 1995 yılı Mart ayında yaşanan katliam ile ilgili davanın 27. duruşması dün yapıldı. Duruşmada, müdahil ve sanık avukatlarına, esas hakkında iddia ve savunmalarını hazırlamaları için süre verildi.
Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında tek tutuklu sanık Adem Albayrak ile avukatı İlhami Yelekçi, bazı müdahiller, müdahil avukatlar Remzi Kazmaz ve Metin Narin hazır bulundu. Duruşmada söz alan Müdahil Avukat Metin Narin, daha önce gelen fotoğraf analiz raporlarının hukuka uygun olmadığını vurgulayarak, "ATK'dan gelen raporlarda kesin kanaat belirtilmemiştir. Bu nedenle yeniden Adli Tıp Kurulu'ndan rapor istenmesini talep ediyoruz" dedi.
Avcı'nın dinlenmesi talebi
Müdahil avukatlardan Remzi Kazmaz ise daha önce bazı taleplerinin geri çevrildiğini belirterek, "Biz Hanefi Avcı'nın dinlenmesini istemiştik. Mahkeme bu talebimizi reddetmişti. Ancak bu talebimizi duruşmanın sonunda tekrarlayacağız" dedi.
'Polisler görevini yaptı"
Mahkemede söz alan sanık avukatı İlhami Yelekçi ise "olay günü illegal örgütlerin kışkırtması sonucu güvenlik kuvvetlerine karşı taş, sopa, molotofkokteyli ve silahla saldırıldığını" iddia ederek, "Müvekkillerim illegal örgütlerin saldırılarına karşı çiçek mi atsalardı? Görevlerini yapmışlardır. Görevlerini yaptıkları için de yargılanmaktadırlar" dedi. Yelekçi, daha sonra önceki tahliye taleplerini tekrarladı.
Cumhuriyet Savcısı Latif Yüksel ise, tutukluluk hali takdirini mahkemeye bıraktığını belirtti. Daha sonra 5 dakika ara veren mahkeme heyeti, dinlenemeyen tanıkların dinlenmelerinden vazgeçilmesine, eksik belgelerin faks yoluyla istenmesine, müdahil ve sanık avukatlarına esas hakkında savunma ve iddialarını hazırlamaları için süre verilmesine, tutuklu sanık Adem Albayrak'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi. Dava ile ilgili toplam 19 polis de tutuksuz yargılanıyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Erdal Eren her yerde anıldı
13 Aralık 1980'de askeri cunta tarafından idam edilen genç komünist Erdal Eren, dün Türkiye'nin birçok yerinde düzenlenen etkinlikler ile anıldı. EMEP il ve ilçe örgütleri ile okullarda gerçekleştirilen anmalarda, Erdal Eren'i yaşatmanın gençliğin taleplerine sahip çıkmak ile mümkün olduğu ifade edildi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yapılan Erdal Eren anmasına 250 öğrenci katıldı.
Anmada şiirlerin yanı sıra, Erdal'ı anlatan metinler okundu. "Faşizme ölüm; halka hürriyet", "İdam siyasi cinayettir", "Erdal Yoldaş ölümsüzdür" sloganlarının atıldığı anma, Erdal Eren'in son sözleri ve marşlarla bitirildi.
Gaziosmanpaşa Emek Gençliği, önceki gün Gaziosmanpaşa Emeğin Partisi'nde 19 yıl önce idam edilen Erdal Eren'i anma etkinliği yaptı. Şiir ve müzik dinletisinin verildiği etkinlikte, Erdal Eren'in devrimci mücadelesi anlatılarak, herkesin birer Erdal Eren olması gerektiği vurgulandı.
EMEP Güngören İlçe Örgütü'nde önceki gün yapılan anmada da Erdan Eren anıldı. İlçe Başkanı Mehmet Turp'un yaptığı açılış konuşması ile başlayan anma etkinliğinde şiirler okundu, türküler söylendi, Eren'in mücadelesini anlatan konuşmalar yapıldı. Sultanbeyli ve Samandıra'da da EMEP binalarında yapılan etkinliklerle Erdal Eren anıldı. Etkinliklerde, oluşturulan kürsülerde konuşan EMEP'liler, Erdal Eren'in mücadelesinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladılar.
Diyarbakır'da da anıldı
EMEP Diyarbakır İl Örgütü'nde Diyarbakır Emek Gençliği'nin yaptığı anma toplantısında, Erdal Eren, Sinan Suner ve Ercan Koca ölümlerinin 19. yıldönümünde anıldı. 1968 yılından 12 Eylül 1980'e ve günümüze gençlik mücadelesinin anlatıldığı ve 1980 öncesi döneme ilişkin gençlik mücadelesinin dialarla aktarıldığı anmada, idam cezası ile dönemin askeri cuntasının başını gençliğin çektiği toplumsal muhalefeti sindirmeye yönelik bir gözdağı vermeyi amaçladığı vurgulandı. Etkinlik, şiir ve müzik dinletisiyle son buldu.
Antalya'da EMEP il binasında bir araya gelen 50 genç, Eren'i andı. Saz ve gitar dinletisi de yapılan anmada, üniversite ve işçi gençlerin mücadelesine ilişkin sorunlar da tartışıldı.
Mersin'te EMEP Mezitli Belde Örgütü'nde yapılan anma etkinliğinde konuşan EMEP Mersin İl Başkanı Abdurrahman Çakmak, Erdal'ın bıraktığı bayrağın mücadele alanlarına taşınacağını söyledi. Etkinlikte, Erdal Eren'in mahkeme ve idam süreci anlatıldı. Şiirlerin okunduğu anmada, Grup Gökçefidan da bir dinleti sundu. Ceyhan Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Erdal Eren için bir anma düzenledi. Erdal Eren'in bağımsız ve özgürlük mücadelesi verdiği için idam edildiği ifade edilen anmada, Erdal Eren için şiirler okundu.
İzmir'in Gaziemir ilçesinde de, Emek Gençliği tarafından yapılan anma etkinliğinde, Erdal Eren'in mücadeleci yaşamı anlatıldı. Etkinlikte Emek Gençliği adına konuşma yapan Volkan Öztabak, Erdal Eren ve onun düşüncesinin fabrikalarda, atölyelerde, okullarda, sanayi sitelerinde yaşadığını söyledi.
Eskişehir Emek Gençliği de, şiir ve müzik dinletisi ile Erdal Eren'i andı. 70 kişinin katıldığı anma etkinliğinde, Erdal Eren olmanın, tüm gençliğin talepleri için mücadele etmek ve daha çok gençle alanlarda bir araya gelmek ile gerçekleşeceği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinde 'insan hakları'

SONRAKİ HABER

Şair için şimdi yoktur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...