13 Aralık 1999 22:00

Elektrikteki kayıplar

   iki nükleer santrale bedel

Paylaş
Elektrikteki kayıplar
   iki nükleer santrale bedel
Hükümet "enerji krizi" bahanesiyle nükleer santral kurmaya çalışıyor. Ancak uzmanlar sadece elektrik iletim hatlarındaki kayıp oranının giderilmesi ile "iki nükleer santrale bedel" enerji elde edileceğini belirtiyorlar.
Enerji Yapı Yol-Sen, yıllık 128 milyar kilovatsaat olan elektrik enerjisi üretiminin, kayıp ve kaçaklar nedeniyle ancak 90 milyar kilovatsaatlik bölümünün tüketime sunulabildiğine dikkat çekildi.
Sendika tarafından yapılan değerlendirmede, yılda 38 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisinin kayıp olduğu, kayıp ve kaçak oranının yüzde 30 dolayında bulunduğu, bazı bölgelerde ise bu oranın yüzde 60'lara ulaştığı vurgulandı.
Değerlendirmede, kayıp ve kaçakların giderilmesi için milyarlarca dolarlık yatırıma gerek olmadığı da ifade edilerek, "Bu kayıp ve kaçaklar giderildiğinde yapılması düşünülen iki nükleer santralin üreteceği kadar tasarruf sağlanacaktır" denildi.
Enerji Yapı Yol-Sen tarafından yapılan değerlendirmede, iletim hatlarının köhneliğine işaret edilerek, bu hatların yenilenmemesi ve yeni hatların kurulmaması eleştirildi. Mevcut iletim hatları bu haliyle kaldığı sürece 100 bin megavatlık yeni üretimde bulunulsa fazladan 1 kilovatsaatlik enerjinin
bile tüketime arz edilemeyeceği belirtilen değerlendirmede, "Çünkü iletim hatlarına maksimum noktasında yük verilmektedir" denildi.
Plansızlık üretimi azaltıyor
Sendikanın incelemesine göre, 1999 yılı itibariyle Türkiye'de 26.3 bin megavat kurulu güç bulunmasına karşın, bunun 17-18 bin megavatlık bölümü tüketime yansıyor. Kurulu gücün 5.3 bin megavatlık bölümü doğalgaz santrallerinde bulunuyor. Bu santraller hiç üretim yapmasa bile geriye kalan 21 bin megavatlık kurulu güçle 17 bin megavatlık talebin karşılanacağı belirtiliyor.
Yatağan, Tunçbilek, Elbistan, Soma, Çayırhan, Seyitömer gibi termik santrallerin yüzde 55 kapasite ile çalıştığına, plansızlık yüzünden bu santrallere bağlı grupların üretim dışı kaldığına işaret ediliyor. Yeterli personel olmadığı için bu santrallerin bakım ve onarımının yapılamadığı, üretim
birimlerinin sık sık arızalandığı belitiliyor. Yıllardır elektrik işletmeleri tarafından talep edilen yedek parça ve malzemenin temin edilmemesi nedeniyle arızaların bir türlü giderilemediği vurgulanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Tahkimde yeni oyun

SONRAKİ HABER

G-20 toplantısı 16 Aralık'ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...