13 Aralık 1999 22:00

Sudan'da darbe içinde darbe

Sudan'daki askeri yönetim, ülkedeki göstermelik meclisi feshetti. Devlet Başkanı General Ömer el-Beşir'in 'darbe içinde darbe' niteliğindeki kararının...

Paylaş
Sudan'da darbe içinde darbe
Sudan'da parlamentonun devlet başkanının yetkilerini kısıtlamak istemesi üzerine Devlet Başkanı General Ömer el-Beşir, ülkede sıkıyönetim ilan ederek meclisi feshetti.
Önceki gece devlet televizyonunda bir konuşma yapan Beşir, "Ülkeye yönelik dış kaynaklı tehlikeler var ve iç meselelerin bu tehlikeleri kızıştırmasına izin verilmeyecek" dedi. Elindeki yazılı metni okuyan Beşir, amacının "ülkenin birlik ve bütünlüğünü korumak" olduğunu söyledi.
Beşir, ABD'nin ülkenin güneyindeki isyancıların gıda yardımı almasını yasallaştıran kararı dolayısıyla ülkenin "yeni güçlüklerle yüz yüze kaldığını" belirtti. Böyle bir durumda ülke yönetiminde ikiliklere yer verilmeyeceğini savunan Beşir'in siyasi sisteme müdahalesinin altında yatan nedenin, Parlamento Sözcüsü Hassan Turabi ile aralarındaki iktidar mücadelesi olduğu ifade ediliyor.
Nitekim, feshedilen parlamentonun Başkan Yardımcısı Abdulaziz Şiddo'nun dün, Reuters ajansına telefonla verdiği bilgiye göre, "Bu hareket, Devlet Başkanı ile parlamento arasındaki çatışmaya bağlıdır. Devlet Başkanı ve parlamento serinkanlılıkla sakin atmosferde hareket edebilselerdi, bu çatışma halledilebilirdi. Olağanüstü hal ilanına gerek yoktu" dedi.
Geçtiğimiz yıl, Beşir'in yanındaki bazı çevreler, halen önemli bir otoriteye sahip olan Turabi'nin tarafına geçmişti.
Sudan, 1989 yılından bu yana, darbeyle başa gelen General Ömer El-Beşir liderliğindeki askeri-İslami rejim tarafından yönetiliyor. Turabi, darbenin en önemli destekçilerinden biriydi. Ancak, 1996 yılında devlet başkanlığına "seçilen" General El Beşir, 2001 yılında düzenlenecek devlet başkanlığı seçimi için Ulusal Kongre'den başka bir kişiyi aday göstermişti.
Ülkedeki karışıklığı besleyen ABD yönetiminin, Sudan'daki bir ilaç fabrikasını bombalamasıyla iki ülke arasındaki gerginlik doruk noktasına ulaşmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Suriye-İsrail-ABD uzlaşması

SONRAKİ HABER

Siviller Grozni'den kaçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...