13 Aralık 1999 22:00

Suriye-İsrail-ABD uzlaşması

Suriye ve İsrail temsilcilerini uzun bir aradan sonra Washington'da bir araya getiren ABD yönetimi 'dürüst aracılık' rolü oynayacağını ilan etti.

Paylaş
Suriye-İsrail-ABD uzlaşması
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, yarın Washington'da bir araya gelecek İsrail ve Suriyeli yetkililerinin yapacağı görüşmelerde, ABD'nin 'dürüst aracı' rolünü oynayacağını söyledi.
Albright, İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara'nın buluşmasının 'tarihi bir fırsat' olduğunu söyledi.
ABD 'dürüst aracı' imiş!
Üç yıl önce kesilen görüşmelerin yeniden başlatılacağına ilişkin ilk açıklama, ABD Başkanı Bill Clinton'dan gelmişti. Görüşmelerde Washington'ın rolünün sorulması üzerine ise Albright, ABD'nin rolünü, 'dürüst aracı' olarak niteledi ve kararın iki lider arasında verileceğini kaydetti.
Kilit rol Clinton'ın
Albright, "Başkan Clinton'ın, dürüst bir aracı olarak kilit rol oynayacağını düşünüyorum. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ve İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, Başkan Clinton'ın rolünü çok önemli olarak değerlendiriyorlar" dedi.
Barak-El Şara görüşmesinde ele alınacak temel konular arasında, İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesi ve karşılıklı güvenlik anlaşmaları bulunuyor.
Öte yandan, İsrail Başbakanı Barak, Suriye ile barış görüşmelerinin "birkaç haftada" tamamlanmasının mümkün olduğunu açıkladı. İsrail radyosunun bildirdiğine göre Barak, Kudüs'te bazı bakanlarla yaptığı görüşmede, "Benim fikrime göre Suriye ile barış görüşmelerini çok kısa bir sürede tamamlamak mümkündür. Bu süre, birkaç hafta da olabilir" dedi. Radyo, Barak'ın bakanlarına "Çok kısa bir sürede" Golan Tepeleri'nden çekilme konusunda bir referandum düzenlemeye hazır olmaları çağrısında bulunduğunu kaydetti.
Esad'a konuşma önerisi
Bu arada, İsrail hükümeti bakanlarından Haim Ramon, İsrail Ordu Radyosu'na verdiği demeçte, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'a, İsrail ile barış anlaşması yapılmasına yardımcı olmak için, İsrail ile Mısır arasında barış anlaşması görüşmeleri yapılmadan önce, suikaste kurban giden Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın 1977 yılında yaptığı gibi İsrail Parlamentosu Knesset'te konuşması çağrısında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Erdal Eren planlı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Sudan'da darbe içinde darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa