12 Aralık 1999 22:00

İşçi toplantılarında küreselleşmeye öfke

Yaklaşık 300 kişilik salonda en azından 600 kişi bulunuyordu ve içeri giremeyenler caddede enternasyonel işçi ve özgürlük marşları söylüyorlardı.

Paylaş
İşçi toplantılarında küreselleşmeye öfke
28 Kasım Pazar günü Labour Temple isimli AFL-CIO (Amerikan İşçi Sendikaları Federasyonu) konferans salonunda AFL-CIO ve Alliance For Democracy örgütlerince düzenlenen "Neredeyiz, Nereye Gidiyoruz ve Demokrasi" başlıkları altında tam günlük bir konferans yapıldı. Salonun görüntüsü Salı günkü mitinge katılım açısından umutları arttırdı. Çünkü yaklaşık 300 kişilik salonda en azından 600 kişi bulunuyordu ve içeri giremeyenler caddede enternasyonel işçi ve özgürlük marşları söylüyorlardı.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan bir Üniversite Öğrenci Konseyi temsilcisi "Eğitim ve Demokrasi" başlıklı konuşmasında Amerika'da neredeyse tümüyle özelleştirilmiş olan Eğitim sisteminin bütün çarpıklıklarını aktardı ve kendi okulundan bazı örnekler vererek tespitlerini somutlaştırdı. Bu örneklerden en çarpıcı olanı ise "ormanlar" dersine çok uluslu bir Kereste Şirketinin Yönetim Kurulu üyesinin "hoca" sıfatı ile girmesiydi.
Gençler de katıldı
Üniversite gençliği adına konuşan Panelist, temel taleplerini "Halk için, halk tarafından, eşit, özgür, parasız ve demokratik bir eğitim sistemi" olarak tek bir cümle ile özetledi.
Toplantının bir diğer ilginç bölümü ise AFD tarafından başlatılan ve halen devam eden bir çalışmanın sunulmasıydı. Çalışma bir "Dünya Halk Parlamentosu"nun oluşturulmasını amaçlıyordu. Çalışmada, yürütme ve işleyişe ilişkin önemli unsurların göz ardı edildiği ve ciddi biçimde tartışılmaya muhtaç olduğu dikkat çekti.
29 Kasım Pazartesi günü Çelik İşçileri Sendikasının toplantı salonunda düzenlenen "Küreselleşme ve Sendikalar" konulu panelde sendikanın başkanının yanı sıra Şili İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı, Brezilya'dan bir akademisyen ve Ghana Metal ve Maden işçileri Sendikası Genel Sekreteri konuk konuşmacı olarak katıldılar.
Panelistler kendi ülkelerinde yaşanan hak ihlallerinden örnekler verdiler. Şili'li Sendika Başkanı Amerikan Çelik İşçileri Sendikası ile son iki yılda geliştirdikleri dayanışma ve işbirliği sonucunda elde ettikleri kazanımları anlatırken, toplantı salonu alkış ve sloganlarla inliyordu.
Aynı gün saat 12.00-14.00 arasında bir öğrenci yürüyüşü, "Çevre ve İnsan Sağlığı" konulu bir atölye çalışması ve gece de Seattle Exhibition Center'da WTO delegeleri için Microsoft tarafından düzenlenen resepsiyonu protesto etmeyi amaçlayan bir gösteri yapıldı. Bu gösterinin düzenlenmesinin en temel sebebi ise resepsiyonun delege başına maliyetinin akıl almaz boyutta astronomik bir bedele tekabül etmesiydi.
Özellikle protestocu grupların ABD'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden büyük fedakarlıklar karşılığı gelmiş ve çok zor koşullarda kentte kalmayı göze almış yoksul ya da dar gelirli halklardan oluşması bu abartılı akşam yemeğine duyulan tepkinin daha da yoğunlaşmasına sebep olmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Tek bir amaç için birleştiler

SONRAKİ HABER

Gizli raporlar WTO gerçeğini özetliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...