11 Aralık 1999 22:00

BAGFAŞ işçisi kenetlendi

Grevdeki BAGFAŞ işçileri, fabrika önünde gece-gündüz nöbet beklerken; eşleri de Bandırma merkezinde kermes düzenleyerek greve destek oluyorlar.

Paylaş
BAGFAŞ işçisi kenetlendi
Şerif Karataş
İşverenin uzlaşmaz tutumu yüzünden greve çıkan BAGFAŞ işçilerinin grevi ikinci ayını doldurdu. İşçiler, fabrika önünde gece-gündüz nöbet beklerken; eşleri de Bandırma merkezinde kermes düzenleyerek greve destek olmaya çalışıyor. Halkın yoğun ilgi gösterdiği kermese sendikalar ve kimi siyasi partiler de destek veriyor. Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel tarafından da ziyaret edilen kermeste, elde edilen gelirin çocukların okul masraflarına ve ramazan bayramına ayrılacağı belirtiliyor.
BAGFAŞ'ta 1997 yılından beridir süren yetki davasını kazandıklarını belirten Petrol-İş Bandırma Şube Başkanı Levent Balkış, fabrikanın Türkiye'nin sayılı gübre fabrikaları arasında olduğunu belirtti. Fabrika patronu Kemal Gencer'in basına yaptığı açıklamalarda, 1999 yılı kârının 2 trilyon civarında olduğunu ifade ettiğini belirten Balkış, ama işçilere verdiği ücretin ise 75 milyon lira olduğunu söyledi. Sendikal mücadalelerinin sadece ekonomik olmadığını söyleyen Balkış, 10 yıldır kapsam maddesiyle ilgili de mücadele ettiklerini belirtti. Balkış, "Bu kapsam maddesini genişletmek zorundayız. Çünkü biz 2000 yılında toplusözleşmeye oturduğumuzda bizim yetkimiz kalmaz" dedi. 1990 yılında aynı durumla karşılaştıklarını söyleyen Balkış, greve çıkma kararını işçilerle birlikte aldıklarını ifade etti. Sendikanın devam etmesi için kapsam maddesinin kalkmasını istediklerini ifade eden Balkış, BAGFAŞ'ta işverenden kaynaklanan nedenlerden dolayı greve çıktıklarını kaydetti.
Yasadışı üretim sürüyor
İşçilerinin kararlı bir şekilde mücadele verdiklerini ifade eden Balkış, fabrikada kapsam dışında kalan işçiler ile dışardan getirilen işçiler tarafından yasadışı üretimin devam ettiğini dile getirdi.
BAGFAŞ grevinde olan işçi eşlerinin emekçi kadınlar komitesi kurduğunu belirten Balkış, komitenin başta Bandırma esnafı ve halkını gezerek grevle dayanışmalarını istediklerini söyledi.
Kadınların Bandırma Belediyesi önünde açtıkları imza kampanyasında 11 bin dolayında imza toplandığını söyleyen Balkış, bu imzaların Kemal Gencer ve Cumhurbaşkanı'na gönderildiğini belirtti. Geçtiğimiz cuma günü kadınların, kendilerine "BAGFAŞ'a yürümek istediklerini" söylediğini belirten Balkış, bunu kabul ettiklerini ve yürüyüşün oldukça kitlesel geçtiğini, halkın da desteklediğini ifade etti.
Grevi büyütme çabası
Grevin kararlı bir şekilde devam ettiğini ve sendikalar ile kitle örgütlerinden destek aldıklarını belirten BAGFAŞ grevcisi Cafer Sarıtepe ise grevin kitleselleştiğini söyledi. İşveren cephesinde herhangi bir gelişme olmadığını anlatan Sarıtepe, "Biz şu an grevimizi nasıl büyütürüz çabası içerisindeyiz. Mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi. BAGFAŞ grevcilerinden Sami Güleç de işverenin gazetelere yaptığı açıklamada, 1999 yılı kârının 2 trilyon lira olduğu belirterek, "2 trilyon lirayı kazandıran işçilere de 75 milyon lira ücreti reva görüyor. Bu da çelişkinin olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İşverenin katı tutumu bizlerin birbirimize daha da kenetlenmemizi sağlıyor. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.
Nazım Salı adlı işçi de, grevi bir amaç değil, bir araç olarak gördüklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Grevimiz işveren tarafından ideolojik bakıldığından kaynaklanan bir grev. Yoksa ücret konsunda çok fazla bir isteğimiz yok. Sendika dışındaki işçileri sendikaya üye yapmak istememizden kaynaklanıyor. Her geçen gün sermayenin ne kadar örgütlendiği, ne kadar işçi sınıfına saldırdığı bir gerçek. Grevin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapacağız."
Mutfakta değil, alanlarda
Eşlerine destek olmak amacıyla bir komisyon kurduklarını ifade eden Petrol-İş Sendikası Kadın Dayanışma Komisyon Üyesi Naciye Altıparmak, komisyonda 15 kişi olduğunu ve 80'e yakın kadın üyelerinin olduğunu söyledi. Altıparmak, "Sadece mutfakta değil, alanlarda eşlerimize destek vermek istiyoruz. Ekonomik açıdan zor durumda olan ailelere destek vermek amacıyla kermesi yaptık" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Natura işçisi oyunu bozdu

SONRAKİ HABER

İşçiler birliği öğreniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...