11 Aralık 1999 22:00

Medya kendinden geçti

Patronların temsil edildiği sözde AB demokrasisi, Türkiye'de farklı medya gruplarını birleştirdi. Hemen hemen tüm gazeteler, hayatımızın değişeceğini müjdeledi.

Paylaş
Medya kendinden geçti
Türkiye'nin AB adaylığına kabulü büyük sermaye medyasında tam bir bayram sevinci ile karşılanırken, ABD'nin demokrasiye mi, işsizliğe mi, yoksulluğa mı yoksa dışa bağımlılığa mı çare olduğu soruları üzerinde durulmadı. 'Avrupalı' olmanın hakkını vermemiz gerektiği, mesela sokakta yürürken yerlere tükürmememiz gerektiğinden bahseden medya, "Artık hayatımız değişecek" kehanetinde bulundu. İkitelli gazetelerinin birinci sayfaları, bir 23 Nisan bayramı havasında yıldızlarla süslendi.
'Sokaklardaki fillere dikkat'
Dinç Bilgin'in patronluğunu yaptığı Sabah gazetesi, Reuters'in haberi, "Welcome Türkiye (Hoş Geldin Türkiye)" başlığı ile duyurduğunu belirttiği manşet haberinde, büyük harflerle "HOŞ BULDUK" başlığını kullandı. "Yüreğimiz ağzımıza geldi, ama sonunda iyi bitti. Hayırlı olsun" diyen Sabah, "ARTIK AVRUPALIYIZ" ifadelerini kullandı. Haberin spotlarında ise "Yüz yıllık rüya", "Hayatımız değişecek" ifadeleri yer aldı.
Peki Avrupalı olmak ne demek? Bu sorunun yanıtını ise, Radik Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Y. Yılmaz'ın "Avrupalı Olmak Ne Demek?" başlıklı yazısından öğreniyoruz. Yılmaz'ın sıraladığı kriterlerden ilginç birkaçı şöyle: "Yerlere tükürmeyeceğiz, ayçekirdeği çıtlatıp kabuklarını yerlere atmayacağız. Sokaklarda başıboş kedi, köpek, fil, maymun gibi hayvanlar dolaşmayacak." Radikal dünkü manşetinde, "Avrupa'dayız" başlığını kullanarak sevincini ifade ederken, Cem Uzan'ın gazetesi Star da manşetinden "Hayırlı Olsun" dedi. Gazete, PKK yanlılarının Türkiye'nin adaylığını desteklemek için gerçekleştirdiği gösteriyi de, "Biji Türkiye" yazılı konuşma baloncuklarıyla duyurdu. Hürriyet ise, "MÜSLÜMAN İLK ADAY" başlığını manşete çıkarırken, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, "Torun Hakkı" başlığını attığı yazısında, torunun Avrupalı geleceği için duyduğu mutluluğu ifade ederken, gazetenin başyazarı Okyay Ekşi de "Nihayet o gün geldi" dedi.
Doğan grubunun bir diğer gazetesi Posta da, AB bayrağında bulunan yıldızlarla süslediği birinci safyasına "Avrupalıyız" başlığını attı. Aynı grubun büyük gazetesi Milliyet ise, haberi "Asrın Buluşması" başlığı ile duyurdu.
İslamcı çevrenin küreselleşmeci gazetesi Yeni Şafak ise, ABD Başkanı Clinton'a gösterdiği sevgiyi AB'den esirgemedi. "En Uzun Gece" başlığını manyetine çıkaran gazetenin yazarlarından Nazlı Ilıcak, "AB Yolunda Yasakçı Zihniyet" başlığı ile yazdığı yazıda, Avrupalı olmanın hakkını vermenin gereklerini sıralarken, MGK'ya uyumlu İslamcı gazete Zaman da, "Hayırlı olsun" dedi.
Özgür Bakış gazetesi ise, iri puntolarla ve büyük harflerle "KAPI AÇILDI" başlığını kullandığı manşet haberini, "ERNK'den Lobi Çalışması" başlıklı bir başka haberle destekledi. Söz konusu haberde, "ERNK İskandinavya Temsilcisi Havun Güneşer, Helsinki Zirvesi'nin yapıldığı saatlerde, ABD Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek, Kürtlerin, Türkiye'nin adaylığını desteklediğini belirtti. Görüşmede, Kürt sorununun göz ardı edilmemesi istendi" ifadelerine de yer verildi. Kürt emekçilerin hayatının da AB'ye girmekle değişeceği ima edildi.
ÖNCEKİ HABER

Sözde zaferi paylaşma kavgası

SONRAKİ HABER

Tüzel, İnsan Hakları Günü'nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa