11 Aralık 1999 22:00

Zam depremi yarın

Hükümetin çıkarttığı Ek Vergi Yasa'sı dahilindeki KDV artışları yarından itibaren iğneden ipliğe kadar her şeye zam olarak yansıyacak.

Paylaş
Zam depremi yarın
İğneden ipliğe her şeyin fiyatını artıracak olan Katma Değer Vergisi (KDV)'ndeki artış, pazartesi yürürlüğe girecek. Bütün yükü ücretli kesimlerin üzerinde olan KDV'deki bu artış, doğrudan halkın gelirinde azalmaya yol açacak. Sermaye kesimleri ise bu artıştan etkilenmeyecek. Çünkü KDV artışını sattıkları mal veya hizmetlere zam olarak yansıtacaklar. Böylece bütün yük yine çalışanların sırtına binecek.
Hükümetin "depremin yol açtığı zararın karşılanması" bahanesi ile yürürlüğe koyduğu Ek Vergi Yasası'nda yer alan KDV oranlarındaki 2'şer puanlık artış, 13 Aralık Pazartesi günü yürürlüğe giriyor.
Turgut Özal'dan bu yana halkın başına bela olan KDV oranlarındaki artışlar, çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatlarına otomatik olarak yansıyacak. Bu da, dar gelirlilerin daha az mal ve hizmet alması anlamına gelecek. KDV'nin işadamlarına ise yükü olmayacak. Çünkü işadamları da sattıkları şeylere zam yaparak bu vergi artışını çalışanların üzerine yıkacak.
Hükümetin aldığı karara göre, temel gıdadaki yüzde 8'lik oran değiştirilmezken, yüzde 15'lik genel KDV oranı yüzde 17'ye, yüzde 23'lük KDV'nin oranı da yüzde 25'e çıkarılmıştı.
Hükümet 560 trilyon kazanacak
Bakanlar Kurulu'nun yine 2 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan, Tekel ürünlerindeki ek verginin yüzde 100'den yüzde 120'ye çıkarılması kararı ise 3 Aralık'ta yürürlüğe girmiş, sigara ve içki fiyatları bu tarihten itibaren yüzde 40 dolayında zam görmüştü. KDV artışından yıllık 560 trilyon lira dolayında bir gelir bekleniyor.
KDV mükellefleri, 13 Aralık 1999 itibariyle ödeme kaydedici cihazlarının Katma Değer Vergisi oranı değişen mallarla ilgili departmanlarını, yeniden belirlenen orana uygun KDV hesaplayacak biçimde programlayacaklar ya da programlatacaklar. Söz konusu program değişikliğini bu tarih itibariyle tamamlayamayan mükelleflere 13 Aralık 1999 tarihinden itibaren 15 gün süre tanınacak.
ÖNCEKİ HABER

Brzezinski'den gecikmiş itiraf

SONRAKİ HABER

Aytaç Durak rantta durmak bilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...