11 Aralık 1999 22:00

Brzezinski'den gecikmiş itiraf

ABD'nin, 1979 Sovyet işgalinden önce Afganistan'daki anti-komünist şeriatçı isyancılara yardım ettiği, eski bir Amerikalı yetkili tarafından ilk kez açıklandı.

Paylaş
Brzezinski'den gecikmiş itiraf
ABD'nin, 1979 Sovyet işgalinden önce Afganistan'daki anti-komünist şeriatçı isyancılara yardım ettiği, eski bir Amerikalı yetkili tarafından ilk kez açıklandı.
İşgalden 6 ay önce
Eski ABD başkanı Jimmy Carter'ın danışmanlığını yapan Zbigniew Brzezinski, AFP'ye verdiği demeçte, "Sovyet işgalinden en az 6 ay önce isyancılara yardım edebilmek için gizli operasyon başlatmıştık" dedi. Brzezinski, bunu söylerken 20 yıldır Amerikan yetkililerince yalanlanan bir konuya açıklık getirmiş oldu.
Yardımın nasıl yapıldığı sorusuna, "Silahla para arasındaki ayrım sadece teoridedir" yanıtını veren Brzezinski, "Yardımın Kızılhaç tarafından iletilmediği muhakkak" dedi.
Şeriatçılara ABD kucağı
Afganistan'da 1978'de Nur Muhammed Taraki liderliğinde yapılan darbenin, ABD tarafından "komünist kampın zaferi" olarak değerlendirildiğini kaydeden Brzezinski, Taraki yönetiminin, Sovyetler'den silah ve asker istediğinin CIA tarafından saptandığını, bunun üzerine kendisinin 1979'da, şeriatçı mücahitlere yardım önerisini ortaya attığını belirtti. Bu önerinin kabul görmesi üzerine, Afgan şeriatçılar Amerikan doları ve silahıyla "semirtilmeye" başlandı.
Brzezinski, "Gittikçe güçlenen bir direniş hareketi vardı, biz de buna kayıtsız kalamazdık. Başkan Carter'a, SSCB'nin Afganistan'ı işgal edeceğini düşündüğümü söyledim" diye konuştu.
Sovyet Vietnam'ı
Brzezinski, Amerikan yönetiminin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük gizli operasyonla Afgan mücahitlerine 2 milyar dolarlık yardım paketi hazırladığını belirtti. Brzezinski, "Afganistan'a Sovyet askerlerinin girdiği gün, Başkan Carter'a sunduğum raporda, SSCB'ye kendi Vietnam'ını ikram edebileceğimizi belirttiğimi anımsıyorum" diye konuştu.
ABD'nin Afgan mücahitlerine gizli yardımı, 1985 yılında Ronald Reagan yönetiminin, Afganistan'da askeri zafer hedeflediklerini açıkça ilan etmesine kadar sürdü. Reagan, mücahitlere yardımı resmileştirirken Brzezinski'nin önerdiği politikayı açıkça kabul ediyordu.
ÖNCEKİ HABER

Hırvat kasabı öldü

SONRAKİ HABER

Zam depremi yarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...