16 Ağustos 2011 09:37

İsveç Hümanizmi on yılına mal oldu

İsveç Hükümetinin suçsuz yere 10 yıl cezaevinde yatmasına neden olduğu Mısırlı Ahmed Ağiza’nın iltaca talebini kabul etmemesi tepki ile karşılanıyor İnsan hakları örgütleri İsveç’in tutumunu eleştiriyor ve Agiza’ya siyasi sığınma hakkı verilmesini istiyorlar. CIA teslim ettiği Mısırlının iltica talebini reddediy

İsveç Hümanizmi on yılına mal oldu
Paylaş
Murat Kuseyri

İsveç hükümeti 2001 yılında siyasi iltica talebinde bulunan iki Mısırlı ilticacıyı CIA ajanlarına teslim etmişti. Muhammed Alzery 2003 yılında tahliye edilmiş, Agiza ise 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mısır’da yaşanan halk ayaklanmasının ardından pek çok siyasi tutsak gibi  Agiza  geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldı. İsveç’e yeniden iltica talebinde bulundu. Ancak Göçmen Dairesi Agiza’nın iltica talebini “güvenlik riski” oluşturduğu gerekçesiyle reddetti. Oysa Agiza’nın eşi ve 6 çocuğu 11 yıldan bu yana İsveç’te yaşıyor. Eşi Hanan Atila kendisinin çalıştığını, çocuklarının okula gittiklerini söylüyor. Mısır’a dönmeleri durumunda Arapça bilmeyen çocuklarının topluma uyum sağlayamayacağını belirterek,İsveç’in kocasına sığınma hakkı vermesini istiyor.

İSVEÇ’İN EN BÜYÜK SKANDALLARINDAN

18 Aralık 2001 günü İsveç  tarihinin en büyük skandallarından biri yaşandı. Mısırlı iki ilticacı, Ahmed Ağiza ve Muhammed Alzery İsveç İstihbaret Teşkilatı, Säpo tarafından büyük bir gizlilik içinde CIA ajanlarına teslim edildi. CIA görevlileri havaalanında iki ilticacının elbiselerini parçaladılar. Ağızlarını bantlayıp makatlarına fitil yerleştirdiler.  Tulum giydirip, kafalarına çuval geçirdiler. Uçağa bindirerek Mısır hükümetine teslim ettiler.  Alzery 2003 yılında serbest bırakıldı. El Cihad üyesi olduğu suçlamasıyla askeri mahkemede yargılanan Agiza ise 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Agiza ve Alzery polis ve cezaevinde işkence gördüklerini açıkladılar.

Olay 3 yıl sonra İsveç TV4 Televizyonunun “Acı Gerçek” programı tarafından kamuoyuna duyuruldu. Olayın kamu oyuna yansımasından sonra dönemin Sosyal Demokrat hükümetinin terörizme karşı mücadele bahanesiyle ABD ile gizli anlaşmalar yaptığının açığa çıkması tepki ile karşılanmıştı. İç ve uluslararası  kamuoyundan gelen tepkiler sonucu İsveç hükümetini yanlış yaptığını  kabul etmek zorunda kaldı, Ağiza ve Alzery’ye 3’er milyon kron tazminat ödedi.
(Stockholm/EVRENSEL)


HAMMARBERG: YASALARA AYKIRI

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg İsveç’in İki Mısırlı ilticacıyı CIA ajanlarına teslim etmesinin uluslararası yasalara aykırı olduğunu, bu nedenle de Agiza’nın iltica başvurusuna olumlu yanıt vermesi gerektiğini belirtiyor.  Civil Right Defens adlı örgütün hukuk bölümü şefi Robert Hardh da hükümetin bu sorunda baştan sona kadar büyük yanlışlıklar yaptığını, bu nedenle de Agiza’nın iltica başvurusunu reddetmesinin kendisini şaşırtmadığını söylüyor. Hard “Ailesi İsveç’te yaşıyor. Doğal olarak kendisinin de ailesinin yanında olması gerekir” diyor ve İsveç Hükümetinin Agiza’nın iltica talebini kabul etmesi gerektiğini söylüyor. İsveç Hükümeti ise tüm bu eleştiriler karşısında suskun kalmayı tercih ediyor.

ÖNCEKİ HABER

‘İyi görünümlü aşağılık’

SONRAKİ HABER

UNRWA: ‘Gemi saldırısı yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...