10 Aralık 1999 22:00

Taban hazır değil!

9-10 Ekim tarihinde yapılan olağan GYK toplantısında; yüzde 15'lik düşük artışa ve 2000 yılı bütçesine karşı işbırakma kararı alan KESK, Ankara'daki mitingden sonra yaptığı olağanüstü GYK toplantısında bu kararını iptal etti.

Paylaş
Taban hazır değil!
Şahin Bayar
KESK, 9-10 Ekim tarihinde almış olduğu işbırakma kararını, "Taban hazır değil" gerekçesiyle erteledi. Ankara'da 4 Aralık'ta yapılan mitingden sonra işbırakma eyleminin tarihini belirlemek üzere olağanüstü toplanan KESK GYK'sı, toplantıdan ancak "vizite eylemi" ile çıkabildi. Oysa, 9-10 Ekim GYK toplantısında, Ankara mitinginden sonra kamu emekçileri taraf olarak kabul edilmezse, 6 Aralık ile bütçenin TBMM'de oylama tarihi arasında biçimi sonradan belirleneceği ve tüm çalışanları kapsayan işbırakma eylemi gerçekleştirileceği dile getirilmişti.
Kamu emekçilerine öngörülen yüzde 15'lik düşük maaş artışı ve 2000 yılı bütçesini protesto etmek için basın açıklamaları, bölge mitingleri, il toplantıları ve son olarak Ankara'da 25 bin kamu emekçisinin katıldığı büyük bir eylem gerçekleştiren KESK, bütün çabalarına karşın hükümet tarafından taraf olarak kabul edilmedi. Bu durum ortadayken ve 9-10 Ekim GYK toplantısında alınan karar gereği işbırakılması gerekirken, sadece vizite eylemi ile yetinildi. Vizite eyleminden sonra ise basın açıklamaları vb. eylemler gerçekleştirilecek. Üstelik bir sonraki GYK toplantısı ocak ayında.
Sahte sendika kapıda
5 Aralık'ta olağanüstü toplanan GYK toplantısında, 9-10 Ekim'deki toplantıda alınan kararları hatırlattıklarını söyleyen KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş, "9-10 Ekim'de alınan kararların devam ettirilmesi yerine mitingden sonra yeniden başa dönüldü" dedi.
Son GYK toplantısında bazı çevreler tarafından kitlelerin hazır olmadığının ifade edildiğini belirten Kudiş, "KESK'in yanlız kaldığı öne sürüldü, birlikte olunması gerektiği söylendi. Ama ben eylem ertelemenin gerçek nedeninin bu olmadığına inanıyorum. Gerekçenin kitlemizle ilgili olmadığını düşünüyorum. Sorun yönetici düzeydeki kadrolarda. 'Taban hazır değildir' ifadesi doğru değildir. Taban hazırdır. Hazır olan tabana KESK gitmediği sürece taban olduğu yerde duracaktır elbette" diye konuştu. Sahte sendika yasasının da kapıda olduğunu dile getiren Kudiş, bir dahaki GYK toplantısının bir ay sonra olduğunu dile getirerek, bu zamana kadar bütçenin ve sahte sendika yasasının Meclis'ten geçebileceğine dikkat çekti.
'İşbırakmaları önemsiyoruz'
Taraf olma talebinden vazgeçmediklerini savunan KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, "İşbırakma kararı çıkmadı diye, bundan vazgeçmiş olduğumuzu söylemek de mümkün değil. Bundan sonraki süreçte daha kapsamlı, daha bir geniş tarzı geliştirmeyi planlıyoruz. Bunu bu çerçevede düşünmek gerekiyor. İlla ki, 5 Aralık'tan sonraki bir günde işbırakma değil. Önümüzdeki süreci nasıl örgütleyebiliriz. Asıl önemli nokta bu. Biz işbırakmaları gerçekten çok önemsiyoruz. Biz, işyerinde 5-10 kişinin katıldığı işbırakma eylemi değil, bütün çalışanların katıldığı işbırakma eyleminden yanayız" dedi.
Bir sonraki toplantının ocak ayında yapılacak olmasını, "Geç kalınmış değil" diye değerlendiren Erol, "Türkiye'de hak alma mücadelesi uzun soluklu oluyor. Böyle bir gerçekliğimiz söz konusu. Biz mümkün olduğunca her aşamada tepkimizi ve taleplerimizi her boyutta ortaya çıkaracağız. İşyerinde kısmi olarak bir eksiklik gözlemleyebiliyoruz" diye konuştu.
'Darlaştırmıyoruz'
Sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden KESK MYK Üyesi Cengiz Uzuner, "Bölgelerde toplantılar yaptık. Süreci kısır eylemler yerine daha somut hak alıcı eylemlere dönüştürmemiz gerekiyor. İş durdurma eylemini her türlü emek güçleriyle birlikte gerçekleştirmek gerekir. Bu yönde girişimlerimiz var" dedi. Dar anlamda eylem yapmamayı kararlaştırdıklarını söyleyen Uzuner, "Biz mücadelemizi sadece bütçeye endekslemeyi düşünmüyoruz. Bu topyekûn bir maratondur. 100 metre koşmuyoruz. Bütçe yüzde 35 mi, yüzde 15 mi tartışması yerine bu bütçenin halka ne getireceğini ciddi bir şekilde tartışmak gerekir. Bütçe eksenli eylemlerimiz sürekli devam edecektir" diye konuştu.
Uzuner, IMF bütçesi olarak değerlendirdiği 2000 yılı bütçesine karşı aldıkları eylem kararlarını ise şöyle sıraladı: "23 Aralık günü vizite eylemi, bunun öncesinde 20 Ocak'tan itibaren kokart takma eylemi, daha sonra üyelerin ve tüm çalışanların katılacağı çeşitli etkinlikler, işyerlerinde oturma eylemi, en son olarak siyasi partilerin il merkezlerine yürüyüş."
ÖNCEKİ HABER

İrtemçelik: Helsinki'den hakkımızı

SONRAKİ HABER

Tartışma değil, mücadele süreci

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...