10 Aralık 1999 22:00

Rus bakan Çeçenlerle görüşecek

Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, Çeçen temsilcilerle görüşmek istediğini söyledi.

Paylaş
Rus bakan Çeçenlerle görüşecek
Çeçenya'nın büyük kısmının denetimini ele geçiren Rus birlikleri, başkent Grozni'ye yönelik operasyonlarını sürdürürken, Rusya ilk kez Çeçen temsilcilerle görüşme yapmayı kabul etti. Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, Çeçen lider Aslan Maşadov ve Çeçen militanların lideriyle görüşmek istediğini açıkladı.
Grozni çemberi daraldı
RIA haber ajansının haberine göre, Şoygu, düzenlediği basın toplantısında, "Bu sorunu çözmek için, şeytan da olsa herkesle görüşmeye hazırım" dedi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve diğer Rus yetkililer, daha önce Maşadov'un görüşme isteğini reddetmişlerdi.
Çeçen militanlar, Grozni'nin güneydoğusunda stratejik önemi bulunan Şali kasabasını terk ettiklerini açıkladılar. Militanlar, Rus tanklarının Şali'nin güneyine doğru ilerledikleri, kasabayı terk eden Çeçenlerin ise Argun Vadisi'nde mevzilendiklerini belirtti. Şali kasabası, Grozni'yi kuşatan Rus güçlerinin önündeki en büyük son engeldi. Şali'de en az 1000 Çeçen militan bulunuyordu.
Rus birlikleri, başkent çevresindeki zırhlı araç yığınağını da takviye ediyorlar. Rusya, hafta içinde yaptığı bir çağrı ile sivil halkın başkenti bugüne kadar terk etmesini istemiş, aksi halde tüm kentin ağır bombardımana tutulacağı tehdininde bulunmuştu.
Mülteci sayısı 250 bin
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Kris Janowski ise, yaklaşık 250 bin kişinin şimdiden Çeçenya'daki çatışmalardan kaçtığını belirterek, bunların 230 bininin İnguş Cumhuriyeti'ne sığındıklarını ifade etti. Janowski, mültecilerin durumunun içler acısı olduğunu belirterek, birçoğunun ısıtması olmayan vagonlarda ve kışlık giyecekleri olmadan yaşadıklarını söyledi. Janowski, gönderilen yardımları ise ''koca okyanusta, bir damla su'' olarak nitelendirdi.
'Müdahale yok'
Öte yandan, batının Rusya'ya yönelik 'ılımlı açıklamaları' sürüyor. AB'nin Dış Politika ve Ortak Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya'nın Çeçenya'daki tavrının "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Solana, Helsinki'de AB zirvesi başlarken CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "uluslararası toplum"un Rusya'ya karşı harekete geçmeye hazır olduğunu, ancak herhangi bir askeri müdahalenin söz konusu olmadığını bildirdi.
Sorunun "barışçı" yollarla çözümüne yönelik çabalarını sürdüreceklerini belirten Solana, Rus halkı ve liderlerinin, bu sorunun sadece siyasi çözümünün olduğunu anlamaları gerektiğini savundu. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Wesley Clark da Rusya'nın Çeçenya'daki operasyonlarına sert tepki göstererek, Moskova'nın yaptığının "Sırpların Kosova'da yapmaya çalıştığından farksız" olduğunu söyledi.
Clark, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Çeçenya operasyonlarını kınadı.
ÖNCEKİ HABER

ABD Küba'dan elini çeksin

SONRAKİ HABER

Miloseviç güç toplamaya çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...