09 Aralık 1999 22:00

ABD Küba'dan elini çeksin

Küba'yı kendi emperyalist emellerinin bir aracı haline getirmeye çalışan ABD'nin bu politikası sürüyor. Büyükelçi Benitez, annesi tarafından yasadışı yolla Küba'dan çıkarılmaya çalışılırken meydana gelen deniz kazasından kurtulan 6 yaşındaki çocuğun teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Paylaş
ABD Küba'dan elini çeksin
Sultan Özer
Küba'dan ABD kıyılarına ulaşmaya çalışırken bindikleri sal tipi teknenin alabora olmasıyla 14 sığınmacının geçirdiği kazadan kurtulan 3 kişiden biri olan 6 yaşındaki Kübalı çocuğun, Florida eyaleti Miami kentinde Amerikalı yetkililerce alıkonulması üzerine çıkan kriz sürüyor. Küba'nın Ankara Büyükelçisi Jorge Castro Benitez, yasadışı yollardan ABD'ye götürülen ve ABD tarafından iade edilmeyen 6 yaşındaki Elian Gonzalez Brotons'un Küba'ya iadesini istedi. ABD'nin emperyalist politikalarının Kübalıları 40 yıldır mağdur durumda bıraktığını belirten Benitez, bunun son örneğinin 6 yaşındaki Elian olayı olduğunu ve Kübalıların sabrının tükenmeye başladığını bildirdi.
ABD'nin bağımsız ve egemen bir Küba'yı istemediğini ve 40 yıla yakın bir süredir uyguladığı ambargo ile Küba halkını açlık ve hastalığa mahkûm ettiğini belirten Benitez, bunun için en ağır suçları da içeren çeşitli yöntemler kullanıldığına dikkat çekti.
ABD'yi, "Kamuoyunda Küba gerçeği üzerine olan düşüncelerini suikastler, sabotajlar, dünyanın dört bir yanında bulunan işadamlarını takip ve tacizler, yüzsüz ve şerefsizce yapılan bildirilerle karıştırmakla" suçlayan Benitez, yasadışı göçün son yıllarda en fazla istismar edilen konulardan biri olduğunu ifade etti. ABD'nin güçlü iletişim organlarının Küba'yı, Castro izin vermediği için vatandaşlarının 'yankee cenneti'ne gidemedikleri bir ülke gibi tanıtmaya çalıştıklarını vurgulayan Benitez, "Bu bilgiler aynen kendi dış potikaları gibi son derece yanlış ve ahlaksızcadır" dedi.
ABD yasadışı yolları destekliyor
Benitez, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için Küba'nın çok çaba harcadığını, ancak ABD'nin, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce insanın yaşamını kaybettiği yasadışı göçü daha fazla artırıp yüreklendirdiğini ve destek verdiğini söyledi.
Şimdi de 6 yaşındaki Elian Gonzalez Brotons'un kaçırıldığını ve kaza sonucu annesi ölen çocuğun babası Juan Miguel Gonzalez Quintana'ya teslim edilmesi gerektiği halde, ABD tarafından izin verilmemesini kınayan ve ABD'nin yalnızca Küba halkının baskısına değil, uluslararası baskıya da dayanamayarak çocuğu iade edeceğini dile getiren Benitez; ABD'nin son senelerdeki "iğrenç, zalimce, tuhaf ve suç teşkil eden bu davranışa benzer davranışlarının" örneklerinin çok olduğunu belirtti.
Elian'ın geri alınmayacağı tek durumun Kübalıların tümünün ölmesi olduğunu belirten Benitez, bunun partinin, hükümetin ya da Castro'nun değil, halkın seçimi olduğuna dikkat çekti.
"Halkla baş etmenin imkânı yoktur" diyen Benitez, ABD'nin Kübalı mafyayla işbirliği yaptığını söyledi. Bu olayın emsal teşkil etmesini istemediklerini de vurgulayarak, ABD'nin Küba'yı saplantı haline getirdiğini belirten Benitez, "Ya Küba'nın bağımsızlığı, ya ABD'ye katılım. Ya abluka, ya ablukayı kaldırma" seçeneklerine dikkat çekti.
Küba'ya saplanan hançer
Küba'ya karşı ABD'nin 40 yıldır uyguladığı ambargonun da kaldırılmasını isteyen Benitez, Küba'nın tam ortasında bulunan ve Kübalılar tarafından "Küba'nın sinesine saplanmış bir hançer" olarak nitelendirilen ABD üssünün Castro'nun yaşından da eski olduğunu ve isteseler 15 saniyede imha edebileceklerini hatırlattı.
ABD'nin ambargosu ve saldırgan tutumunun Küba'yı sürekli hazırlıklı olmaya yönelttiğini, bunun da savunmaya yapılan harcamaları şişirdiğini kaydeden Benitez, Küba halkının ülkelerine yönelecek bir tehlike karşısında topyekûn bir savaşa da hazır olduğunu vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

KESK eylemleri ve dönemin ihtiyaçları

SONRAKİ HABER

Rus bakan Çeçenlerle görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...