09 Aralık 1999 22:00

MİTAŞ'tan 22 işçi atıldı

Türkiye Elektrik Kurumu'nun işlerini yapan ve 1990'da özelleştirilen Madeni İnşaat İşleri Türk Anonim Şirketi'nde son iki haftada toplam 22 işçinin işine son verildi.

Paylaş
MİTAŞ'tan 22 işçi atıldı
Sibel Hürtaş
Madeni İnşaat İşleri Türk Anonim Şirketi (MİTAŞ)'nde son iki haftada toplam 22 işçinin işine son verildi. 1200 işçinin çalıştığı fabrikada her sene zam ayı olan ocak ve ağustosta işçi kıyımına gidildiği, birkaç senelik işçilerin ise tazminat haklarından dolayı ücretsiz izne gönderildiği bildirildi. Türkiye Elektrik Kurumu (TEK)'nun işlerini yapan 1990 yılında özelleştirilen fabrikada işçiler, içinde bulunduğumuz ay içinde, daha fazla işçinin işten atılacağına dikkat çekiyor.
İşten attığı işçilere "kriz ve iş azlığı"nı bahane eden fabrika yetkililerinin bu dönemde mal alışlarını durdurduğu ve aldığı işlerin teslim tarihlerini uzattığı bildirildi. Malzeme tekrar alındığında ise işçilere esnek çalışma koşulları dayatılıyor.
İşten atılan Fedai Yelli isimli işçi, "iş azlığı"nın bilerek yaratıldığını söyleyerek, malzeme alımlarının ardından fabrikada işçilerin 12 saat çalıştırıldığını, çalışmadıkları her gün yerine tatil günü olarak belirlenen pazar günleri çalıştırıldıklarını belirtti. Yelli ayrıca, fabrikanın tepkilerden korktuğu için işten atmaları da topluca yapmadığını, değişik bölümden iki üç gün arayla bir iki işçinin işten atıldığını belirtti.
Sendika düşmanlığı
Bir iki ay önce sendika çalışmalarına katıldıkları için iki kişinin işten atıldığını hatırlatan Yelli, böylece işçilere gözdağı verilmeye çalışıldığını söyledi. Fabrika içinde sendika çalışması yapan işçiler üzerinde büyük baskılar olduğunu dile getiren Yelli, "Fabrikanın yüzde 51'ini sendikalı yapmak zorundasın. Ancak fabrikanın sadece Ankara'da 1200 işçisi var. Fabrika içinde uygulanan taşeron sistemi ile bizim aynı fabrikada bulunan işçilerin bile birbirleriyle olan diyaloğu kesilmeye çalışılıyor" dedi.
Türkiye'de taşeronluğun en sistemli oturtulduğu fabrikalardan biri olan MİTAŞ'ta şu an 13 taşeron faaliyet gösteriyor. Birçok işçinin sigortasız çalıştığı fabrikada, sigortalı işçilerin de primleri düzenli ödenmiyor.
Fedai Yelli işten çıkartılırken ödenen sigorta primlerine baktığına son on ayın sigortasının ödenmediğini fark etmiş. İşçilerin belli aralıklarla işten çıkartılmış ve tekrar alınmış olarak gösterildiğini anlatan Yelli, kendisinin iki sene çalıştığını, ancak ödenen prim gün sayısının 207 gün olarak gözüktüğünü söyledi.
MİTAŞ adına gazetemize açıklama yapan fabrikanın Personel İşlerinden Sorumlu Müdürü Osman Tunç ise işten çıkarmaları doğrulayarak, bunu "işlerin azalması"na bağladı.
İşçi kıyımının son iki ay gibi uzun bir zamandır sürdüren fabrika yetkililerinden Tunç, ancak 12 işçinin işten çıkarıldığını iddia etti. Sorunun patronla işçiler arasındaki özel nedenlerden kaynaklandığını öne süren Tunç, işçileri patrona karşı dürüst davranmamak ve içki içmekle suçladı.
ÖNCEKİ HABER

Tekel emekçileri ücretlerinin

SONRAKİ HABER

KESK eylemleri ve dönemin ihtiyaçları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...