08 Aralık 1999 22:00

OHAL kaldırılsın

İşçi ve kamu emekçisi sendikaları ile Türkiye Yazarlar Sendikası yöneticilerinden oluşan heyet, Diyarbakır'a gelerek, bölgedeki temaslarına başladı.

Paylaş
OHAL kaldırılsın
Çeşitli kamu ve işçi sendikaları ile Türkiye Yazarlar Sendikası yöneticileri, dün Olağanüstü Hal Bölgesi (OHAL) kapsamında bulunan Diyarbakır'a giderek, çeşitli temaslarda bulundular. OHAL uygulamasının uzatılmasını protesto eden heyet üyeleri, bölgede yaşanan antidemokratik uygulamalara son verilmesini istediler.
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş, Genel-İş Sendikası TİS Daire Başkanı İsmail Özhamarat, TYS Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Gençay, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Haber-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ve Petrol-İş Sendikası İstanbul Şubesi Başkanı Nesim Aksakal'dan oluşan heyetin ilk durağı gazetemizin Diyarbakır bürosu oldu.
Sansüre protesto
Antidemokratik bir kararla OHAL bölgesine girişi yasaklanan gazetemiz üzerindeki baskıları protesto eden heyet üyeleri, gazetemiz ve çalışanlarının yanında olacaklarını ifade ettiler. Heyet ardından yine bölgeye sokulmayan Özgür Bakış gazetesinin Diyarbakır bürosunu ziyaret ederek, yaşadıkları sorunlara ilişkin olarak bilgi aldılar.
Her iki gazetedeki temasları sırasında ülkenin bir bölümünün başka bir bölümünün başka yasalarla yönetilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten heyet üyeleri, OHAL uygulamasının uzatılmasına tüm kesimlerden emekçilerin tepki göstermesinin zorunluluğunu vurguladılar. Demokratikleşmenin AB'ye endeklenmesinin doğru bulmadıklarını da kaydeden heyet üyeleri, yönetenlerin ne demokratikleşme ne de Kürt sorununun çözümünde olumlu adım atmamakta kararlı göründüğünü, bu nedenle Kürt ve Türk tüm emekçilerin bir an önce uygun politikaları hayata geçirmesi gerektiğini kaydettiler. Sendikacılar, OHAL'in kaldırılması, sürgünlerin son bulması, halk düşmanı çetelerin dışında tutulacağı bir genel affın hayata geçirilmesi ve dünyanın her yerinde bir insanlık ayıbı olarak görülmeye başlanan idam cezalarının kaldırılması konularının tüm halka mal edilerek çözüme kavuşturulabileceğini vurguladılar. Daha sonra Belediye Başkanlığı'na giden heyet, buradan Tes-İş Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şubesi'ne geçerek saat Demokrasi Platformu'yla toplantı yaptı.
Demokratik adımlar atılsın
Ardından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan basın açıklamasında, MGK'nın isteği doğrultusunda Meclis'in OHAL uygulamasını aralık ayı başından itibaren 4 ay süreyle uzatılmasını kararlaştırdığı hatırlatılarak, "Böylece yıllardır olağanüstü koşullarda yaşamaya mahkûm edilen bölge halkı bir kez daha hukuku, yasası, valisi, bürokrasisi ve militarizmiyle, memleketin diğer bölgelerine göre daha da ağırlaştırılmış koşullarda yaşamak zorunda bırakıldı" denildi.
OHAL uygulamasının kaynağında, Kürt insanını, emekçisinin, gencinin haklı talepleri ve özlemlerini göz ardı eden, buna karşı inkârcı ve baskıcı politikalarda ısrar eden anlayış olduğu ifade edilen açıklamada, bu anlayışın bir an önce terk edilmesi, bölge halkının talepleri doğrultusunda demokratik adımlar atılması istendi.
OHAL'in kaldırılması ve bölgedeki yaşamın normalleştirilmesi istenen açıklamada, talepler şöyle sıralandı: Günlük hayatın "olağan" bir parçası haline gelen gıda ambargolarını, seyahat yasaklarına, polis ve asker kontrollerine, faili meçhul cinayetlere son verilmeli. Valilere, asker ve polis kurumlarına tanınan özel yetkiler geri alınmalı. Özel tim ve koruculuk sistemi kaldırılmalı ve faili meçhul cinayetler aydınlatılmalı. Sendika ve kitle örgütlerine yönelik her türlü baskı son bulmalı. Genel affın çıkarılmalı ve idam cezası kaldırılmalı. Sansürcü uygulamalara son verilmeli. Açıklama Kürt insanının talep ve özlemleri doğrultusunda bir barışın sağlanmasının zorunluluğunun bir kez daha ifade edilmesiyle sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

2000, kapışmalara gebe

SONRAKİ HABER

İşkence ortadan kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa