08 Aralık 1999 22:00

Petkim'de kadrosuz işçilerin

   mahkeme çilesi

Paylaş
Petkim'de kadrosuz işçilerin mahkeme çilesi
Petrol-İş Sendikası Yarımca Şubesi'ne üye 464 kadrosuz (müteahhit) işçi, 1994'ten beri kazandıkları toplusözleşmeden yararlanma hakkını, bürokrasi nedeniyle pahalıya kullanıyor. Petrol-İş'in sözleşmesinden yararlanma haklarını ancak mahkeme yoluyla kullanabilen işçiler, her yıl avukat ve mahkeme masrafı olarak 108 milyar lira harcamak zorunda kalıyorlar.
Petrol-İş'e üye Petkim Yarımca'da çalışan müteahhit işçiler, 1998 yılında TİS farkı olarak 488 milyar 639 milyon lirayı aşkın para aldı. İşçiler ayrıca 102 milyar lira avukat ücreti, 6 milyar 150 milyon lirayı aşan bir miktarı da mahkeme masrafı ödemek durumunda kaldı. Aynı dönem işveren 38 milyon 105 bin, işçi ise 63 milyon 800 bin lirayı aşkın avukat masrafı ödedi.
Körfez İş Mahkemesi'nin 194/187 sayılı kararına rağmen, işverenin sendika üyesi işçileri TİS'ten yararlandırmadığını bildiren Petrol-İş Yarımca Şubesi, bu nedenle işçilerin avukat ücreti ve mahkeme masrafları nedeniyle yüzde 25'e varan kayıpları olduğunu kaydetti. Petkim işvereninin de kaybı olduğunu hatırlatan şube yönetimi, işçi ve işverenin zararına olan bu sorunun, Petkim Yönetim Kurulu'nun kadrosuz sendika üyesi işçileri, yürürlükte olan sözleşmeden yararlandırması halinde çözüleceğine dikkat çekti. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 1994 yılında ilk defa Aliağa'da kadrosuz işçileri sendikaya üye yaptıklarını hatırlattı. Bu işçilerin sözleşmeden yararlanmaları için dava açtıklarını ve davayı kazandıklarını ifade eden Öztaşkın, ancak işten atılmaların önüne geçemedikleri için bunun olumsuz sonuçlandığını söyledi.
Petkim Yarımca'da da aynı uygulamayı gerçekleştirdiklerini ve her yıl düzenli olarak açılan davalarla işçilerin sözleşme farklarını alabildiklerini ifade eden Öztaşkın, BOTAŞ, TÜPRAŞ ve Türkiye Petroleri'nde de müteahhit işçileri sendika üyesi yaptıklarını dile getirdi.
Böylece fiili bir durum yarattıklarına dikkat çeken Öztaşkın, sorunu hükümete de taşıdıklarını belirterek, "Siyasi irade 'mahkeme kararını uygulayın, parayı ödeyin' demediği için, sorun sürüyor" dedi.
Türk-İş nezdinde sorunun gündeme getirilmesi durumunda mahkeme kararının uygulanabileceğini ve bu karardan diğer işkollarındaki geçici işçilerin de yararlanabileceğini belirten Öztaşkın, BOTAŞ'ta kısmen sorunu çözdüklerini, diğerlerinde de çözülmesi için çaba harcadıklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Büyüme hızlanacak yoksulluk artacak

SONRAKİ HABER

2000, kapışmalara gebe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa