08 Aralık 1999 22:00

Rusya'ya yaptırım yok, 'tavsiye' var

Grozni'yi çembere alan Rus birlikleri kenti ele geçirmeye hazırlanırken, Rusya Başbakanı Putin sivillerin hayatına önem verdiklerini savundu.

Paylaş
Rusya'ya yaptırım yok, 'tavsiye' var
Rusya Başbakanı Vladimir Putin Grozni'yi abluka altında tutan Rus ordu birliklerinin kentteki sivillere bölgeyi boşaltmaları yönünde ültimatom vermediğini savunurken, ABD ve Avrupa, Rusya'ya olan tepkisini diplomatik yollardan sürdürmeye dikkat ediyor. ABD, sert açıklamalarına karşın Rusya'ya yaptırımda bulunmayacağını yinelerken, BM ve AGİT Rusya'yı 'kınadı'.Vladimir Putin, Rus askerlerinin Grozni halkına yaptığı çağrının ültimatom olmadığını söyleyerek, "Çeçenya'da ültimatom falan duymadım ben. Grozni'deki sivillerin akıbetinden kaygılanan askerlerimizin açıklamasından başka bir şey söz konusu değil. Bunun ültimatomla uzaktan yakından ilgisi yok" diye konuştu. Putin ve diğer Rus yöneticiler, operasyonun süreceğini, kendilerini eleştiren batılıların, bunu yapacaklarına, Çeçenya'daki şeriatçı militanların elinde bulunan rehinelerin serbest bırakılması ve radikal kumandanların Rus makamlarına teslim olması için nüfuzlarını kullanmalaır gerektiğini belirtiyorlar.
Ruşaylo çatışma bölgesinde
Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Ruşaylo da Grozni'nin hemen dışındaki Pervomaiskoye köyünde NTV televizyonuna konuştu. Ruşaylo, "11 Aralık Cumartesi gününden sonra da buraya akın edecek sivillerin gözetilerek geçişlerine imkân tanınacağını" bildirdi.
Rus ordusunun en üst düzey subayları, Grozni sakinlerine havadan atılan bildirilerle yapılan uyarının, sivil can kaybını önleme kaygısından kaynaklandığını, bunun bir ültimatom olmadığını bildirmiş bulunuyorlar.
Washington yardımı
Beyaz Saray da, Clinton'ın, Çeçenya'da askeri harekâtını sürdüren Rusya'nın "ağır bedel ödeyeceği" sözlerine karşılık, bu ülkeye yönelik Amerikan yardımının kesilmeyeceğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhart, Çeçenya konusundaki memnuniyetsizliği bu yardımlara son vererek ifade etmenin ABD'nin ulusal çıkarlarını zedeleyeceğini söyledi. Lockhart, "Kararlarımızı ulusal çıkarlarımızı zedelemeyecek şekilde vereceğiz" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı William Cohen de, Rusya'yı masum sivilleri öldürmekle suçlamasına karşılık ABD'nin yaptırım uygulamayacağını söyledi.
Robertson 'fikir değiştirdi'
Rus güçleri, Grozni'ye girmeye hazırlanırken, ABD Başkanı Clinton'ın "Rusya bedel ödeyecek" açıklamasından sonra NATO Genel Sekreteri George Robertson da Rusya'ya yönelik sert açıklamalarda bulundu. Robertson, 'Rusya'nın Kuzey Kafkasya'daki krizlerle mücadelede abartılı yumruklar savurduğunu' söyledi. Washington'da ABD Başkanı Bill Clinton ile görüşmesinden önce basına açıklama yapan Robertson, "Umarım Ruslar, şu anda yaptıklarının pek verimli olmadığına yönelik tavsiyeyi dinleyecekler" diye konuştu.
Robertson, Clinton ile dün yaptığı görüşmenin ardından ise "Şurası çok açık ki Rusya'yı uluslararası ilişkiler içinde tutmalıyız. Ruslar ciddi oyuncular ve bizim onlara verdiğimiz mesaj düşmanlık değil, Çeçenya'da karşılaştıkları ciddi durumla en iyi şekilde başa çıkabilmelerine yönelik yapıcı tavsiyeler" diye konuştu.
BM ve AGİT kınadı
Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, yaptıkları ortak açıklamada, Çeçenya'daki durumdan büyük endişe duyduklarını bildirdiler.
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Mary Robinson, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Max Van der Stolen yaptıkları açıklamada, Rus yetkililerinin Çeçen halkın Grozni'yi terk etmesini talep eden ültimatomunu kınadılar.
İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, Rusya'yı kınayarak, bu haftaki AB zirvesinde Rusya'ya yönelik yardımların geleceğinin tartışılabileceğini kaydetti.
Bombardımana devam
Rus savaş uçaklarının Çeçenya'ya yönelik bombardımanı dün ve dün sabah yoğunlaştırarak sürdürdüğü bildirildi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus uçakların 60 helikopter desteğinde 90 sorti yaptıkları kaydedildi. Açıklamada, bombardımanda Grozni, Urus-Martan, Vedeno ve Argun'da silahlı gruplara ait mevzilerin hedef alındığı belirtildi. Grozni'nin 20 kilometre güneydoğusundaki Şali kentine dün düzenlenen hava saldırılarında 5 kişinin öldüğü belirtildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kent merkezine, pazar yeri yakınlarına bazı füzelerin isabet ettiğini kaydetti.
Güvenli köyler
Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, Çeçenya'da, bazıları kuşatma altındaki başkent Grozni yakınında olan 23 köyün, güvenli ve isyancıların kontrolündeki bölgelerden kaçan sivilleri kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Şoygu, yerel askeri yetkililerin de bu listeyi, Rus askerlerinin halkın ve göçmenlerin güvenliğini sağlayabileceği köyler olarak onayladığını belirtti.
Çeçenler çekiliyor
Çeçenya'da Rus ordusuyla savaşan aşırı dinci Çeçen güçlerinin, başkent Grozni'nin güneybatısında stratejik öneme sahip Urus-Martan kasabasından çekildiği bildirildi. Çeçen güçlerinin sözcüsü Movladi Udugov, Çeçen güçlerinin dün sabah erken saatlerde Urus-Martan'dan çekildiğini doğruladı.
ÖNCEKİ HABER

Helsinki'de NATO gölgesi

SONRAKİ HABER

Brezilya'ya FBI modeli istihbarat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...