16 Ağustos 2011 09:59

ABD, Roj TV'yi kapatmak için doğrudan müdahale etti

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da dün başlayan Roj TV davasının ikinci duruşmasına bugün devam ediliyor. Roj TV avukatı Biorn Elmquist, televizyon hakkında açılan davanın düşünce özgürlüğüne yönelik olduğunu belirterek, Wikileaks belgelerinde Roj TV'nin kapatılması üzerine yapılan görüşmeleri sordu

ABD, Roj TV'yi kapatmak için doğrudan müdahale etti
Paylaş

Savunma avukatı Biorn Elmquist, bu davanın bir düşünce özgürlüğü davası olduğunu belirterek, bu konuda Danimarka tarihinden örnekler verdi. Avukat Biorn Elmquist, özgürlük mücadelesi ile terörizmin ayrı olduğunu kaydederken, AKP hükümetine yakın medyanın susturma çabalarını örnekler vererek dile getirdi. Elmquist, Danimarka anti-terör yasasına da değindi, ancak bu davanın "siyasi" olduğunu ve savunmasını da bu eksene oturtacağını kaydetti.

DEVLET İTİRAFÇILARI KULLANIYOR

Elmquist, savcılığın dava için gösterdiği 13 tanığın da itirafçı olduğunu söyleyerek, itirafçıların devletin kendilerini affetmeleri için Roj TV'ye iftira atma şartı koştuğunu belirtti. Savunma avukatı Elmquist, ayrıca, 2005 yılında eski DTP'nin 56 belediye başkanı tarafından televizyonun kapatılmaması için dönemin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e gönderilen mektuba dikkat çekti.

WIKILEAKS BELGELERİ NE DİYOR?

Roj TV avukatı, Ocak 2011'de yayınlanan Wikileaks belgelerini de sordu. Belgeler, ABD'nin Roj TV'nin kapatılması için doğrudan müdahalede bulunduğunu gözler önüne sermişti. Ayrıca Nisan 2009'daki NATO zirvesinde Türkiye'nin, Rasmusen'in NATO'nun başına geçmesine karşı veto tehdidinde bulunarak Roj TV'nin kapatılmasını istediği de kaydedilmişti. Avukat, sunumunda, Roj TV üzerindeki pazarlıkları anlatırken, ABD'nin Danimarka eski büyükelçisi James P. Cain'in tanık olarak dinlenmesini istedi.

Avukat ayrıca, Osman Baydemir, Leyla Zana, Haluk Gerger, Kerim Yıldız, Hakkari eski belediye başkanı Metin Tekçe, Yüksekova eski Belediye Başkanı Salih Yıldız ve Danimarkalı gazeteci Jacop Sunssen'in de tanık olarak mahkemeye davet edilmesini istedi. Mahkeme Savcısı, bu talebe itiraz etti. (Kopenhag/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Önce pikniğe sonra kampa

SONRAKİ HABER

Trafik terörü kurbanı gençler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...