06 Aralık 1999 22:00

Bastır üç kuruşu dinle telefonu

Kamuoyunda "Telekulak Çetesi" olarak bilinen, Ankaralı 3 emniyetçinin yargılandığı dava, sanıklardan Şube Müdür Yardımcısı Zafer Aktaş'a 2 milyon 766 bin lira para cezası verilerek kapatıldı.

Paylaş
Bastır üç kuruşu dinle telefonu
Kamuoyunda "Telekulak çetesi" olarak bilinen İstihbarattan Sorumlu Ankara Emriyet eski Müdür Yardımcısı Osman Ak, İstihbarat eski Şube Müdürü Ersan Dalman ve eski Şube Müdür Yardımcısı Zafer Aktaş hakkında "görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal" suçlamasıyla açılan dava, üçüncü duruşmada sona erdi. Osman Ak ve Ersan Dalman'ın beraat ettiği davada, Zafer Aktaş'a önce 6 ay hapis cezası verildi, ancak bu ceza paraya çevrilerek ertelendi.
Ankara 20'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında ilk olarak Savcı Turan Şen esas hakkındaki mütaalasını açıkladı. Şen, suçlamalar arasında bulunan gizli evrakların fotokopiyle çoğaltılması ve 20'ye yakın bilgisayar disketinin kaybolmasıyla ilgili olarak yeterli delil elde edilemediğini söyledi. Şen, "Telefon izleme kayıtları" olan LOGİN dosyalarının silinmesinin ise Ankara İl İdare Kurulu'nun 10.08.1998 tarihli kararına karşın, açık ve net olarak ortaya çıkmadığını savundu. Aktaş'ın Bilgi İşlem Büro Amiri Hurşit Uçak'a LOGİN dosyalarının silinmesi konusunda Osman Ak'ın talimatıyla gittiğini anlatan Şen, bu nedenle iki sanığın TCK'nun 240'ıncı maddesi uyarınca cezalandırılmasını, Dalman'ın ise beraatini istedi.
Sanık avukatları ise Hurşit Uçak'ın beyanları dışında delil bulunmadığını, onun beyanlarının da "çelişkili ve kötü niyetli" olduğunu savundu. "İftiraya, yalana dair beyanlarla" suçlandıklarını söyleyen Osman Ak ise son savunmasında, kayıtların silinmesi emrini vermediğini, zaten işlemin emir-komuta zinciri içinde yapılmadığını kaydetti. Zafer Aktaş da, teknik işlemlerden sorumlu kişi olmasına karşın, söz konusu işlemin düzenli olarak kendisinden dahi izin alınmadan gerçekleştiğini dile getirdi.
Mahkeme 'gereğini düşündü'
Daha sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Sadi Sarıyıldız, Osman Ak ile Ersan Dalman hakkında "eyleme katıldıkları yönünde delil elde edilemediğini" bildirerek beraat kararı verdi. Zafer Aktaş'ı, TCK'nun 240'ıncı maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanmaktan" suçlu bulan mahkeme, sanığa önce 6 ay hapis, 1 milyon 520 bin lira para ve 3 ay meslekten men cezaları verdi. Aktaş'a verilen hapis cezası 2 milyon 766 bin 666 liraya çevrilirken, meslekten men cezası da 2 ay 15 güne indirildi. Cezalar daha sonra "Aktaş'ın geçmişi, mahkeme karşısındaki iyi hali, suçun işleniş biçimi ve olay sonucunda bir zarar meydana gelmemesi" gerekçe gösterilerek ertelendi.
20 kadar disketin kurum dışına çıkartılması iddiasını "tahminin dışında delil elde edilememiştir" şeklinde değerlendirerek ceza nedeni olarak görmeyen mahkeme heyeti, "gizli" belgelerin fotokopilerinin alınmasını ise "devlet dairesinin olağan işlemlerinden olduğu" şeklinde değerlendirdi. Kararda yer alan, "Aksi tartirde fotokopi makinalarının kamu kurumlarında bulundurulması izah olunamaz" şeklindeki bölüm dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Karmaşık kültürlerin etkisinde: Liszt

SONRAKİ HABER

Demirel 5 seneliğine seçilmeye razı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa