05 Aralık 1999 22:00

Türk-İş Genel Kurulu sona erdi

Türk-İş 18. Olağan Genel Kurulu sona erdi. Toplam 463 delegenin oy kullandığı seçimlere, iki liste üç genel başkan adayı ile girildi.

Paylaş
Türk-İş Genel Kurulu sona erdi
Türk-İş'i 2004 yılına kadar yönetecek olan Yönetim Kurulu'nun belirlenmesi için dün sandık başına gidildi. Halen Türk-İş Genel Başkanlığı'nı yürüten Bayram Meral, TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat ve Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu'nun başkanlık için yarıştığı seçimlerde, Yönetim Kurulu için iki liste çıkarıldı.
Bayram Meral başkanlığındaki listede, Genel Sekreterliğe Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Karakoç, Genel Mali Sekreterliğe Tes-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Eğitim Sekreterliğine Salih Kılıç ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteriliğine Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Kayabaşı aday oldu.
Zeki Polat'in listesinden ise Genel Sekreterliğe Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Teke, Mali Sekreterliğe Belediye-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Mustafa Solmaz, Eğitim Sekreterliğine Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çelik ve Teşkilatlandırma Sekreteriliğine Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Çetin Altun aday çıktılar.
Salona toplu giriş
Genel kurulda, dün sabah başlayan ve akşam 17.00'ye kadar devam eden seçimlerde Türk Metal Sendikası'nun 30 delegesi, Genel Başkan Mustafa Özbek'in arkasında grup halinde gelip oylarını kullandılar. Toplu hareket eden delegeler, Mustafa Özbek'in ardından yine toplu halde salonu terk ettiler.
Türk-İş ve Yol-İş Başkanı Bayram Meral de aynı şekilde Yol-İş delegeleriyle toplu halde salona girdi. Yol-İş delegelerinin oy kullanmadan önce salonun arka kısmında kısa bir görüşme yaptıkları gözlendi. Haber-İş Başkanı Cengiz Teke ve TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat da grup halinde delegeleriyle gelirken, Haber-İş delegelerinin salona sabah en erken gelen delegeler olması dikkat çekti.
Kulisler gün boyu sürdü
Her iki listeden yana olmayan delegeler de tek tek gelip oylarını kullanırken, adayların heyecanlarını belli etmemeye çalışmaları dikkat çekti. Adayların ve delegelerin aralarında liste delme olup olmayacağı, hangi listenin ne kadar oy alacağı yönünde tartışmaları sürdürdükleri, tahminlerde bulundukları görüldü. Yapılan tahminlerde tek başına hiçbir listenin seçilemeyeceği, iki listeden kişilerin tercih edileceği vurgulanırken, bunda özellikle 14 sendikada yaşanan yönetim değişikliklerinin rol oynadığı ifade edildi.
Zeki Polat'ın listesinden Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine aday olan Genel Maden-İş Genel Başkanı Çetin Altun, 1999 yılında 14 sendika başkanının değişmesini, Türk-İş'te "yeni bir düşünce, yeni bir kimlik" olarak değerlendirdi. Bunun sandığa yansımasının da yeni bir yönetim, yeni bir anlayış olacağını vurgulayan Altun, teşkilatlar arasında huzursuzlukların, kırgınlıkların yaşandığını, aday olanlar arasında, geçmişinde hiçkimseyle bu konuda sorunu olmayan insanların da bulunduğunu ve onların seçilmesi durumunda sorunun çözüleceğini söyledi.
Bayram Meral'in listesinden Genel Sekreter adayı olan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karakoç ise seçimlerle ilgili peşin hüküm vermenin zor olacağını vurgulayarak, Türk-İş seçimlerini derby maçlarına benzetti. Yeni jenerasyonunun etkilerinin bu genel kurulda görülmeyeceğini, henüz yeni başkanların birbirlerini tanımadığını ifade eden Karakoç sendikalarda siyasi düşüncenin etken olmaması gerektiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

CHP gençliği, MYK'ya isyan etti

SONRAKİ HABER

Boğaz'ımızı sıkamazlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...