04 Aralık 1999 22:00

Blair'e Euro suçlaması

Avrupa Birliği'nin kritik Helsinki Zirvesi öncesinde, iki büyük Avrupalı emperyalist arasında Euro gerginliği başgösterdi.

Paylaş
Blair'e Euro suçlaması
Avrupa Birliği'nin kritik Helsinki Zirvesi öncesinde, iki büyük Avrupalı emperyalist arasında Euro gerginliği başgösterdi. AB'nin motor gücü olan Almanya'nın Başbakanı Gerhard Schröder, Euro'nun değerinin büyük bir hızla düşmesinin sorumlusunun İngiltere Başbakanı Tony Blair olduğunu söyledi. Schröder'in bu ağır suçlaması, Avrupa'nın güç ve istikrar dengesi olarak görülen Franko-Alman ekseninin ayakta olduğunu gösterdi.
1 doların altına indi
Schröder'in tepkisine, 11 aylık bir geçmişi olan Avrupa ortak para birimi Euro'nun değerinin, önceki gün ilk kez ABD Doları'ndan daha düşük bir seviyeye inmesi neden oldu. Günlerce parite civarında gezinen Euro, nihayet doların da altına inerek, Londra'da 0.999 dolardan işlem gördü. Finans uzmanları, Euro'nun düşüşünün önümüzdeki hafta da süreceği tahmininde bulundular. Alman Başbakanı Schröder, önceki gün parlamentoda yaptığı sert konuşmada, değer kaybının nedeninin, İngiltere'nin, tasarruflar üzerine getirilen AB vergisini veto etmesi olduğunu söyledi. Schröder, "Ulusal çıkarları Avrupa dayanışmasının üzerine koyan bu tip blokaj taktiklerine hiç anlayış göstermediğimi gizlemiyorum. Bu politika Avrupa'nın ve uzun vadede İngiltere'nin çıkarlarını zedeliyor" diye konuştu.
Schröder, İngiltere'yi suçlayıcı sözlerinin ardından Fransa'ya göz kırparak, "Arada sırada yazılıp çizilenlerin aksine, Franko-Alman işbirliği yapıcıdır, daha da önemlisi işlemektedir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'yi riske sokuyorlar

SONRAKİ HABER

Memur 'sefalete hayır' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa