03 Aralık 1999 22:00

Almanya: Avrupa Türkiye'ye karşı

   sorumluluk taşıyor

Paylaş
Almanya: Avrupa Türkiye'ye karşı
     sorumluluk taşıyor
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, "Avrupa Türkiye'ye karşı sorumluluk taşımaktadır. Hükümetimiz de kararlı bir şekilde Türkiye'nin adaylık statüsünü desteklemekedir" dedi.
Başbakan Schröder, 10-11 Aralık tarihlerinde Helsinki'de gerçekleştirilecek AB zirvesi öncesinde Fededal Meclis'te bir hükümet açıklaması yaptı. Schröder, Ecevit ile yaptığı görüşmede, üyelik perspektifinin açık bir çek olmadığını açıkça söylediğini belirtti. Schröder, bir taraftan Avrupa için NATO çerçevesinde Türkiye'nin bölgedeki stratejik önemini vurgularken, diğer taraftan da Gümrük Birliği'nin üzerinde bir Avrupa perspektifi verilmeye hazır olunması gerektiğine dikkat çekti.
Schröder, hükümet açıklamasında Türkiye ile ilgili olarak şunları söyledi: "Diğer AB ülkeleri gibi Almanya da Türkiye'den Kopenhag kriterlerini yerine getirmesini, insan haklarına saygı, azınlık haklarına saygı ve korunması, istikrarlı bir hukuk devleti düzeni konularını içeren 6. maddeyi yerine getirmesini beklemektedir. Bu konularda taviz verilemez. Köln'de yapılan AB konsey toplantısı öncesi Başbakan Ecevit ile mektuplaştık. Türk Başbakan bu konuda ortak değerleri kabullendiklerini söyledi. Ben de bunun bir temel taşı olarak alınmasını istiyorum. Üyelik perspektiflerinin sonuç şeklini alması için ortak adım atmalıyız. Biz Avrupa'ya dönük bir Türkiye istiyoruz. Bunun için de Türkiye'ye inandırıcı bir Avrupa perspektifi verilmesini istiyoruz."
Bu arada Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel, Helsinki zirvesinde Türkiye'nin AB adaylığının resmen verilebileceğini, ancak tam üyelik için şimdilik henüz erken olduğunu söyledi. Helsinki'de adaylığın tanınmasından sonra Türkiye'nin, çekirdeğini demokrasi ve insan haklarının oluşturduğu Kopenhag kriterlerine uymasının bekleneceğini belirten Michel, bunun vakit alacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

ABD'den Türkiye'ye destek

SONRAKİ HABER

Genel Kurul ağlama duvarına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...