03 Aralık 1999 22:00

ABD'den Türkiye'ye destek

ABD yönetimi, Türkiye'nin AB adaylığının Helsinki Zirvesi'nde koşulsuz onaylanması çağrısında bulundu.

Paylaş
ABD'den Türkiye'ye destek
ABD yönetimi, Türkiye'nin AB adaylığının Helsinki Zirvesi'nde koşulsuz onaylanması çağrısında bulundu.
Başkan Bill Clinton'ın Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa İşleri Direktörü Tony Blinken, The Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı anmak için düzenlenen toplantıda, Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ABD'nin, Türkiye'nin AB adaylığına desteğini yineleyen Blinken, "Türkiye'ye Helsinki'de adaylık statüsü koşulsuz olarak verilmeli" dedi. Türkiye'nin ancak adaylık statüsüne ulaştıktan sonra, diğer aday ülkelerin önüne konulan koşulları yerine getirmekle mükellef olacağını belirten Blinken, yine de ABD'nin birlik üyesi olmadığını hatırlatarak, "Karar AB'ye aittir" dedi.
Blinken, "Avrupa, Türkiye olmadan tam bir Avrupa olmayacak. Helsinki zirvesinin Türkiye'yi kucaklayacağını umuyoruz. Bu olursa, Türkiye bazı kriterlerle karşılaşacak, ama bu kriterlerin yerine getirilmesi durumunda ödül büyük olacak" diye konuştu.
Türkiye ile Yunanistan arasında son aylarda başlayan yakınlaşmayı "bisiklet sürmeye" benzeten Blinken, "Bisikletin yoluna devam edebilmesi için iki pedalın da çevrilmesi gerekir. Denge için bu şarttır" dedi ve Türkiye ile Yunanistan'ın, sorunlarını çözümlemek için eşit çaba göstermeleri gerektiğini belirtti.
Blinken'ın sözleri, diplomatik çevrelerde Clinton'ın son Atina konuşmasındaki bazı ifadeleri dengeleyici bir gelişme olarak değerlendirildi. Clinton Atina'da, Türkiye'ye Yunanistan'la sorunlarını çözmesi çağrısında bulunmuştu.
'Dileğimiz görüşmelerin sürmesi'
ABD'nin, Kıbrıs'ın AB'ye üyeliği yolunda görüşmelerin başlatılmasını desteklediğini belirten Blinken, "Kıbrıs sorununun çözülmemesi halinde sadece Rumların AB'ye üyeliğini destekliyor musunuz?" yolundaki bir soruyu ise yanıtlamaktan kaçındı. Kıbrıs'ta dolaylı görüşmelerin başlamasını çok olumlu ve önemli bir gelişme olarak değerlendiren Blinken, yeni bir sürecin başladığını belirterek, "Bu ortak bir problem ve ortak çaba gerektiriyor. Çözümüne yardımcı olabilirsek çok memnun olacağız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

'İdam cezalarını uygulamayın'

SONRAKİ HABER

Almanya: Avrupa Türkiye'ye karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa