03 Aralık 1999 22:00

'İdam cezalarını uygulamayın'

AK, konseyin "Avrupa'yı idam cezalarından arındırılmış bir bölgedir" kararına atıfta bulunarak, Türkiye'yi idam cezalarının uygulanmaması için uyardı.

Paylaş
'İdam cezalarını uygulamayın'
Avrupa Konseyi (AK) Parlamenterler Asamblesi İnsan Hakları Alt Komitesi, Türkiye'yi idam cezalarını uygulamamaya çağırdı. Merkezi Strazburg'da olan Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, idam cezasının kaldırılması konusunda Kiev'de düzenlenen seminer dolayısıyla AK Parlamenterler Asamblesi İnsan Hakları Alt Komitesi Ukrayna, Türkiye ve Arnavutluk'a bir çağrı yaparak ülkelerinde verilen idam cezalarının uygulanmamasını istedi. İnsan Hakları Alt Komitesi, Avrupa'yı "İdam cezasından arındırılmış bölge" olarak ilan eden Parlamenterler Asamblesi'nin Mayıs 1999 tarihli kararına atıfta bulunarak "İdam cezasının, hukuk üstünlüğü ile yönetilen uygar ve demokratik topluluklarda yeri olmadığı yolundaki inancımızı bir kez daha teyit ediyoruz" dedi.
'Anayasa Mahkemesi'nden dönebilir'
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında liderler zirvesinin perde arkasını anlattı. Yılmaz, Öcalan davasının ele alındığı bir önceki zirvede, Adalet Bakanı'nın, davanın Anayasa Mahkemesi'nden dönme olasılığı olduğuna işaret ettiğini söyledi. AİHM'nin Öcalan davası konusunda İhtiyati tedbir kararı alması üzerine, TBMM'ye getirilmesinin sakıncalı olduğu gerekçesiyle dosyanın, hükümette bekletilmesi konusunda ANAP MKYK'da görüş birliğine varıldı. Avukat Halit Çelenk da TBMM'de 1984'ten bu yana bekletilen 53 idam dosyası varken, Öcalan dosyasının öncelikle ele alınıp, oylanmasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı düştüğü ve iptali için başvurulduğu takdirde kararın bozulabileceği belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Öngören anısına festival

SONRAKİ HABER

ABD'den Türkiye'ye destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...