03 Aralık 1999 22:00

Niçin Sosyalizm?

Evrensel Kültür dergisinin aralık sayısı çıktı. Derginin bu sayısı; Einstein'in 1949'da yayınlanmaya başlayan Monthly Review adlı derginin...

Paylaş
Niçin Sosyalizm?
Evrensel Kültür dergisinin aralık sayısı çıktı. Derginin bu sayısı; Einstein'in 1949'da yayınlanmaya başlayan Monthly Review adlı derginin ilk sayısında yer alan "Niçin Sosyalizm" başlıklı makalesinin çevirisiyle başlıyor. Kenan Ateş'in çevirdiği yazıda Einstein, bir fizikçi olarak kendisini sosyalizme tercihe götüren ussal gerekçeleri anlatıyor.
Aydın Çubukçu'nun "Emperyalizm ve Kültür" başlığını taşıyan yazısı geçtiğimiz ay Varlık dergisinde yer alan "Kürtürel Emperyalizm" dosyasıyla bir polemik niteliğinde. Çubukçu kütürel emperyalizmin küreselleşme sürecindeki güncel görünümlerini tartıştığı yazısında emperyalizmin, kültürüyle birlikte yok edilmesinin olanaklarını irdeliyor. Susurluk sanıklarının, yedi TİP'linin katil zanlılarının, Gazi ve Göktepe davası sanıklarını mahkemedeki takım elbiseli hallerinin verdiği mesajları çözümleyen ve ideolojik göndermelerini ifşa eden "Ülkücüler Neden Takım Elbise Giyer Ya da Palyaçonun Trajedisi" başlıklı yazı ise Bülent Tütmez imzasını taşıyor.
Evrensel Kültür geçen ay yitirdiğimiz İspanyol şair Rafael Alberti ile uğradığı saldırıdan sonra uzun süre yurtdışında yaşayan ve ülkesine 18 yıl sonra dönen Server Tanilli'yi birer yazısıyla selamlıyor. Faşist Franco yüzünden ömrünün önemli bir bölümünü sürgünde geçirmek zorunda kalan Alberti'yi onunla 1982 yılında Sicilya'da yapılan "2. Akdenizliler Toplantısı'nda tanışan Sennur Sezer, Tanilli'yi de Kemal Özer yazdı.
Evrensel Basım Yayın'dan çıkan "Yönetmeyi Nasıl Öğrendik" adlı kitabın düşündürdüklerini kaleme alan Cevriye Aydın ise, emekçilerin ilk kez iktidara geldiği Sovyetler Birliği'nde yönetmeyi öğrenme sürecinde öne çıkan problemler ışığında bugüne dek aktarılan dersler ve deneyimleri tartışıyor.
Geçen ay birinci bölümü yayınlanan Havva ve Kadınların Kimliği adlı Christopher L.C.E. Witcombe'un yazısı, bu ay, kadının tarih boyunca kötülükle özdeşleştirilmesine neden olan tek tanrılı dinlere hükümlerin irdelendiği ve bu özdeşleştirmenin mekanizmasının sorgulandığı bölümle devam ediyor.
Evrensel Kültür'de, dünyaca ilgi gören, Kubrick'in "Gözleri Tamamen Kapalı" filmiyle ilgili iki yazı ise Siyaveş Azeri ve Veysel Atayman imzalarını taşıyor.
Bu ayın Sisiyphos Emeği köşesinin konuğu Leyla Erbil. Edebiyatımızın usta kalemi Erbil'le ilgili sayfalarında editörlüğünü Tülin Takut yapmış.
Derginin dosya konusu ise yine üniversiteler.
Aralık sayısının öykücüsü Elif Çınar, şairleri ise Sennur Sezer, Bedrettin Aykın, Güvenç Elman, Özgen Seçkin, Mustafa Köz, Zerrin Taşpınar ve Kirkor Yeteroğlu.
ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın en görmüş geçirmiş kenti

SONRAKİ HABER

Öngören anısına festival

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...