03 Aralık 1999 22:00

Özürlüler işsizliğe karşı yürüdüler

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla sokaklara çıkıp eylem yapan özürlüler, iş ya da işsizlik tazminatı istediklerini dile getirdiler.

Paylaş
Özürlüler işsizliğe karşı yürüdüler
3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla, İstanbul'daki özürlüler hakları için eylem yaptı. Dün İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşe 700'den fazla özürlü katıldı. İzmir'de de Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması yapıldı.
İstanbul'da Türkiye Sakatlar Derneği, Türkiye Körler Federasyonu, Altı Nokta Körler Derneği, Emirgan Altı Nokta Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye Görmezleri Eğitim ve Himaye Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Gaziosmanpaşa Şubesi'nin katıldığı yürüyüş, Tünel'den başladı. "Özürlülere iş olanağı ya da işsizlik tazminatı", "Özürlüye iş, eğitim, sosyal güvenlik" gibi dövizler taşıyan özürlüler, "Meclis'te şov değil yasa istiyoruz", "Ya iş ya da tazminat" ve "Özürlüle sadaka değil iş istiyoruz" sloganları atarak Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.
Basın açıklaması yapan Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, 3 Aralık, BM ile Dünya Özürlüler Günü olarak ilan edildiğini tüm dünyadaki özürlü örgütlerin, sorunlarını kamuoyuna anlatmak için çeşitli eylemlerin düzenlendiğini belirtti. İçli, Türkiye'de özürlülere karşı ayrımcı düzenlemelerin ve uygulamaların yapıldığını ifade ederek, "Tüm toplumsal yaşam, iş, eğitim, gibi alanlarında özürlülere tanınan haklar her zaman normal yurttaşların gerisinde kalmaktadır" dedi. 100 görmeyen insandan sadece 3 tanesinin eğitildiğini, 1 tanesinin de istihdam edildiğini kaydeden İçli, ulusal gelirin sadece 10 binden 4'ünün özürlüler için harcandığına dikkat çekti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


TÜMTİS İzmir Şubesi'ne saldırı
TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Hasan Yayık ve 13 TÜMTİS yöneticisinin önceki gün gözaltına alınmasından sonra, gece geç saatlerde TÜMTİS İzmir Şubesi saldırıya uğradı. Şube binasını tinerle yakan ve telefon bağlantılarını koparan saldırganlar, kasadaki çek ve paraları da çaldılar.
TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Yayık ve 13 yönetici, önceki gün Öz-Akgün Kargo'nun sahibi Binali Göl tarafından savcılığa "ölüm ile tehdit edildiğini" iddia ederek suç duyurusunda bulunması üzerine gözaltına alınmış ve akşam saatlerinde serbest bırakılmıştı. Önceki gece geç saatlerde de, Konak Gümrük'te bulunan TÜMTİS İzmir Şubesi'ne giren saldırganlar, uydurdukları anahtarla içeriye girdiler ve şube binasını tahrip ettiler. Tinerle şube başkanının odasını ve salonu yakma girişiminde bulunan kimliği belirsiz saldırganlar, telefon bağlantılarını da kestiler ve tavanı deldiler. Kitapları ve masaları da karıştıran saldırganlar, açtıkları kasadan dört adet çek ile birlikte toplam 1 milyar 357 milyon lira parayı da aldılar.
İşçi düşmanlarının saldırısı
TÜMTİS İzmir Şube Sekreteri Recep Avcı, saldırı ile ilgili olarak, gazetemize yaptığı açıklamada, geçtiğimiz gün on üç arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alındıklarını saat 17.30'da savcılığa çıkarıldıklarında serbest bırakıldıklarını söyledi.
Avcı, bu saldırının önceki günkü saldırının devamı olduğunu belirterek, işveren bağlantılı işçi düşmanı güçler tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Saldırının TÜMTİS'e gözdağı vermek ve yıldırmak üzere tezgâhlanmış bir oyun olduğunu ifade ederek, "Bu saldırıları, TÜMTİS'e yönelik görünse de genelde işçi sınıfının örgütlü güçlerine yapılan saldırılar olarak algılıyoruz. Bu saldırı TÜMTİS'in yaşadığı ilk saldırı değil son saldırı da olmayacaktır. Bu saldırıyı yapanlar şunu iyi bilmelidir ki dün bedeller ödeyerek bu sendikayı kuranlar yarınlarda da bu sendikayı dimdik ayakta tutmak için yine bedel ödemeye hazırdırlar" dedi.
'Saldırı tüm emekçilere'
EMEP İzmir İl Örgütü de, yaptığı açıklama ile saldırıyı protesto etti. Sermayenin emekçiler üzerindeki baskılarının devam ettiği, IMF ve Dünya Bankası'nın verdiği reçetelerin bir bir uygulandığı, her gün her şeye zam geldiği vurgulanan EMEP açıklamasında, "Bu haksızlıklara soyguna karşı çıkanları susturmak için gözaltına alıyor, işyerlerine baskın düzenliyor, sendika bürolarını basıp yakmaya çalışıyorlar. Sermaye özelleştirme ile işçi örgütlerini, sendikaları yok etmek, ortadan kaldırmak istiyorlar. İzmir ambarlarında örgütlü bulunan TÜMTİS yöneticileri polis tarafından gözaltına alınıyor.
Sendikaları saldırıya uğruyor" denildi. İşçi ve kamu emekçileri sendikalarının, kitle örgütlerinin bu tür saldırılara karşı çıkması istenen açıklamada, "TÜMTİS'e yapılan bu saldırı tüm emekçilere yapılmış bir saldırıdır. Emeğin Partisi olarak bu saldırıyı şiddetle protesto ediyor ve TÜMTİS'in yanında olduğumuzu bildiriyoruz" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Mühendislikte son teknikler kullanılmalı

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın en görmüş geçirmiş kenti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...