03 Aralık 1999 22:00

Avrupa ordusu Helsinki gündeminde

Sıcak çatışma süreçlerinden sonra ABD'den bağımsız olarak askeri bir müdahale gücü oluşturmaya çalışan Avrupalı emperyalistler...

Paylaş
Avrupa ordusu Helsinki gündeminde
Sıcak çatışma süreçlerinden sonra ABD'den bağımsız olarak askeri bir müdahale gücü oluşturmaya çalışan Avrupalı emperyalistler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, askeri yeteneklerini artırma konusundaki kararlılıklarını dile getirdiler.
NATO toplantılarının yapıldığı Brüksel kentine önceki gün resmi bir ziyaret düzenleyen Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı ve Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen, 'kriz yönetimi, barışı koruma ve insani yardım operasyonlarında kullanılmak üzere' 50-60 bin askerden oluşan bir Avrupa acil müdahele gücünü oluşturmayı hedeflediklerini açıkça dile getirdi. Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt da AB'nin, ABD ile NATO'nun imkân ve yeteneklerine ihtiyaç duymadan işlev görebilecek bir 'Avrupa ordusu' oluşturmak istediğini açıkladı. Verhofstadt, NATO imkânlarıyla ABD'nin lojistik desteği olmadan müdahale yeteneği elde etmek istediklerini söyledi.
Gündem Helsinki'ye taşınacak
Ortak açıklamalarda bulunan iki başbakan, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusunda Helsinki zirvesinde ilk önemli adımların atılacağını söylediler. NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı sonunda yayımlanan ortak bildiride de, AGSK çerçevesinde AB ile ilişkiler konusunun "gayri resmi bir fikir alışverişi" şeklinde görüşüldüğü belirtildi. "Avrupalı müttefiklerin askeri yeteneklerini artırma girişimlerini selamlayan" Konsey, bu gelişmelerin NATO yeteneklerine güç katacağını, Helsinki Zirvesi'nde, AB'nin bu konuda alacağı kararların "ilgiyle" beklendiğini belirtti. Savunma bütçelerinin yükseltilmesinin de gündemde tutulduğu ifade edildi.
Avrupa ordusu fikrini destekleyen NATO Genel Sekreteri İngiliz George Robertson, "Bugün Avrupa ülkelerinin ordularında 2 milyon civarında üniformalı asker var ve Avrupalı müttefikler, halen Kosova'ya gönderilecek 40 bin askeri bir araya getirmekte zorlanıyor" dedi.
Kosova saldırısı döneminde yaşanan bu durum, Avrupalı emperyalistlere kendi arka bahçeleri sayılabilecek bir bölgeye düzenlenen bir askeri müdahalede bile büyük oranda ABD'ye muhtaç olduklarını göstermişti.
Türkiye lojistik destek
Fransa ve İngiltere öncülüğündeki AB ülkelerinin yayınlayacağı ortak sonuç bildirisinde, AGSK konusunda karar içeren bir paragrafa yer verilerek, Helsinki Zirvesi'nde izlenecek yaklaşım saptanmaya çalışılmıştı.
AB, Helsinki Zirvesi'nde netleştireceği tavrı çerçevesinde, sadece kendi üyelerinin karar mekanizmasına katılacağı bir AGSK unsuru oluşturmak, bu amaçla NATO imkân ve yeteneklerini kullanmak ancak NATO'nun AB üyesi olmayan Türkiye, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Norveç ve İzlanda gibi ülkeleri karar mekanizması dışında bırakmak istiyor.
ÖNCEKİ HABER

IRA silahları bırakıyor

SONRAKİ HABER

Nükleer lobi işbaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...