02 Aralık 1999 22:00

Adam adama markaj

Türk-İş Genel Kurulu'nda, yapılan konuşmaların sönüklüğü karşısında delegelerin salondan çok kuliste, çay içip, sohbet ederek, adayları tartıştıkları gözlendi.

Paylaş
Adam adama markaj
Sultan Özer
Türk-İş Genel Kurulu'nda, sendikalar adına yapılan konuşmaların sönüklüğü karşısında delegelerin salondan çok kuliste, çay içip, sohbet ederek, adayları tartıştıkları gözlendi.
Delegelerin bir kısmının "Türk-İş'e, işçi sınıfına yakışmayan bir genel kurul" yorumu getirmesine karşın, ne yapılması gerektiği konusunda açık konuşmamaları dikkat çekti. Üç genel başkan adayından daha çok Bayram Meral ve Zeki Polat üzerinde sohbetler yapıldı. Meral'e oy verecek olanlar da "Kötünün iyisini seçmek" zorunda oldukları açıklamalarını yaptılar.
Şimdiye kadar özelleştirmeye karşı etkin bir eylem gerçekleştirmemiş, hatta adı özelleştirmeyi savunan sendikacılar arasında geçen TOLEYİS Başkanı Cemail Bakındı gibi kimi sendikacıların bile özelleştirmeye karşı konuşmaları dikkat çekerken, eleştirileri delegeler tarafından "Alanlara çık, biz alanlara çıkarken nerdeydin" sözleriyle karşılık buldu.
Bayram Meral'in karşısında Zeki Polat başkanlığında yürütülen muhalefet çalışmalarının sonuçları da belli oldu. Genel kurulun birinci gün oturumunun sona ermesinden sonra TEKSİF'te toplanan muhalif sendikalar listelerini oluşturdular. Zeki Polat'ın listesinde, Haber-İş, Türk Metal, Genel Maden-İş ve Belediye-İş sendikaları yer aldı. Ancak listede yer alanların görevleri henüz belli olmadı.
Aynı belirsizlik Meral'in listesinde de sürerken, Meral'in listeyi deldirmemek için karşı listeye göre görev dağılımı yapacağı, aynı bekleşiyin Zeki Polat'ın listesinde de sürdüğü ifade ediliyor. Bu durum, "Adama adama markaj yapılıyor" olarak değerlendiriliyor. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karakoç, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Kayabaşı'ndan oluşması beklenen Bayram Meral'in listesinin diğer listeye göre desteğinin fazla olduğu dile getiriliyor.
Öte yandan bağımsız başkan adayı olan Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, adaylıktan çekildiği yönündeki söylentiler üzerine yazılı açıklama yapmak zorunda kaldı. Adaylıktan çekilmesinin söz konusu olmadığını bildiren Başoğlu, "Bu söylentilerin gerçekle ilgisi yoktur. Türk-İş genel başkanlığına diğer iki arkadaşımdan önce aday olduğumu açıkladım. Adaylığım devam ediyor" dedi. Türk-İş'i diğer adaylardan daha iyi yöneteceğini iddia eden Başoğlu, adaylıktan çekilmesini haklı kılabilecek hiçbir nedenin olmadığını bildirdi.
Petrol-İş tarafından "Nasıl bir Türk-İş" adlı bir kitapçık dağıtılırken, eski Genel Başkanı Bayram Yıldırım'ın da Türk-İş Yönetim Kurulu'na bağımsız olarak aday olacağından söz ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Genel Kurulu sönük geçiyor

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri Ankara yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...