02 Aralık 1999 22:00

Türkiye doğalgaza mahkûm ediliyor

Türkiye adım adım doğalgaza mahkum ediliyor. Ülkenin kaynaklarının sadece yüzde 25'i kullanılırken, Mavi Akım projesi ile enerji tamamen Rusya'ya emanet ediliyor.

Paylaş
Türkiye doğalgaza mahkûm ediliyor
Doğalgaz, Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminde giderek birincil kaynak haline gelirken, elektrik üretiminin tamamen ithalata bağlı ve dünya siyasetine yön verecek ölçüde stratejik öneme sahip olan bu ürüne dayandırılmasının sakıncaları bir kez daha ortaya çıktı.
ANKA'nın belirlemelerine göre, elektrik enerjisi üretiminde doğalgazın payı 1990'lı yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Üretimde 1993 yılında yüzde 14.7 olan doğalgazın payı, bu yıl yüzde 30'a ulaştı.
Bu yılın tümünde 117.5 milyar kilovatsaat olması beklenen toplam elektrik enerjisi üretiminin 35.2 milyar kilovatsaatinin doğalgaz çevrim santrallerindan elde edileceği tahmin edildi.
1999 yılında doğalgazın üretimdeki payı ilk kez linyitin payını geçti. Bu yılki üretimin yüzde 30.5'inin hidrolik kaynaklardan, yüzde 29.4'ünün linyitten, yüzde 10.1'inin ise diğer termik kaynaklardan elde edileceği tahmin ediliyor.
2000 yılında ise toplam elektrik enerjisi üretiminin 125.3 milyar kilovatsaate ulaşması, bunun 41 milyar kilovatsaat ile en büyük bölümünün doğalgaza dayalı olarak gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Buna göre gelecek yıl elektrik enerjisi üretiminin yüzde 32.8'i doğalgaza dayalı olarak gerçekleştirilecek. 2000 yılı tahminlere göre toplam üretimde hidrolik santrallerin payının yüzde 28.7'ye, linyitin payının yüzde 28.3'e inmesi, diğer termik kaynakların payının yüzde 10.2 olması bekleniyor.
Uzmanlar, elektrik enerjisinde kaynak çeşitliliğine gitmek ve riskleri yaymak gerektiğine işaret ederek, kaynak sürekliliği ve güvenliği sağlanmadan üretimin doğalgaza bu ölçüde bağlanmasının doğru olmadığını savunuyor.
Türkiye'nin mevcut hidrolik ve termik kaynaklarının henüz yüzde 30'unun kullanılmış olduğuna işaret eden Elektrik Mühendisleri Odası, sektörün bu denli dışa bağımlı hale getirilmesinin sorgulanması gerektiği görüşünde. Elektrik mühendisleri, Türkiye'ye gelen gaz miktarının daha uzun bir süre kısıtlı kalacağına dikkat çekerek, doğalgaza dayalı çok sayıda santral projesi geliştirilmesini de eleştiriyor.
Türkiye doğalgazda şu anda neredeyse tamamen Rusya'ya bağımlı bulunuyor. Karadeniz'in altından geçecek bir boru hattıyla yılda 16 milyar metreküp doğalgaz ithaline olanak sağlayacak Mavi Akım Projesi'ne ilişkin anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor.
Mavi Akım'ın da, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na paralel bir hatla Türkmen doğalgazının Türkiye'ye getirilmesi projesinin de yaşama geçirilmesinin daha uzun yıllar alacağına işaret ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Çeçenlere Gürcistan'dan destek

SONRAKİ HABER

SASA'dan 37 sendikalı işçi atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...