02 Aralık 1999 22:00

Çeçenya'da Vahabi terörü

Çeçenya'dan Rus güçlerini kovacaklarını iddia eden şeriatçı Vahabi milisler, evlerini bombardımandan korumaya çalışan Çeçen köylüleri yaylım ateşine tuttu.

Paylaş
Çeçenya'da Vahabi terörü
Çeçenya'da Rus güçlerine karşı savaşan şeriatçı militanların silahlı saldırısına uğrayan köylüler, militanları çatışmaların durmasını engellemekle suçluyor. Çeçenya'nın başkenti Grozni'nin güneybatısındaki Gechi köyünde geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen olayda, köyü bombalayan Rus askerleriyle görüşmeye çalışan köylülere Çeçen milisleri tarafından yaylım ateşi açıldı. Birçok köylü saldırıda ağır yaralanırken Gechi köylüleri önceki gün yaptıkları açıklamada, Rus komutanlarla anlaşmak üzere olduklarını, ancak milislerin anlaşmayı engellediklerini dile getirdiler.
Uzun süredir Rus güçlerinin topçu ateşi altında bulunan köylüler, aralarından seçtikleri temsilcileri, bölgedeki Rus birliklerinin komutanı General Shamanov ile görüşmeye gönderdiklerini ve bombardımanın durdurulmasını talep ettiklerini belirttiler. Shamanov'dan, köyden ateş açılmadıkça bombardımanın duracağı yönünde yanıt alan temsilciler, geçtiğimiz pazar köy meydanında bir toplantı düzenleyerek ateşkesin şartlarını köylülere anlatmak istedi. Gechi köyü temsilcilerinden Liuma Umatgireev, toplantıya 130 civarında kişinin katıldığını ancak köylülerin tanımadıkları ağır silahlı 11 milisin de toplantıya geldiğini dile getirdi. Silahlı adamların kıyafetlerinden ve sakallarından şeriatçı Vahabi milisleri olduğunu anlayan Umatgireev, bu adamlara nereden geldiklerini sordu.
Grubun lideri, yakındaki Urus-Martan kasabasından geldiklerini ve Emir Ahmedov'un komutasında olduklarını söyledi. Bu kısa diyaloğun ardından ise Rus askerleriyle yapılacak ateşkesi tartışmak isteyen köylülere ayrım gözetilmeksizin ateş açıldı.
"Vahabilerden en azından yaşlıların konuşmasına izin vermelerini istedim" diyen Umatgireev, tam bu anda Kalaşnikoflu adamlardan biri tarafından bacağından vurulduğunu aktardı.
Saldırıda iki bacağından birden vurulan Hasan Katsaev isimli mühendis ise "Eğer ailem araya girmeseydi beni öldüreceklerdi" şeklinde konuştu.
Liderleri Hattab
Vahabilerin bölgedeki liderliğini, Şamil Basayev'in sağ kolu olarak gösterilen Hattab yürütüyor. Çeçen köylüler, birçok grubun Vahabi milisleri adam kaçırma ve fidye olaylarını örtmek için kullandığını da dile getiriyor.
Çeçen halkının büyük bir kısmı, Vahabileri, Rusya'nın harekat başlatmasına neden olmakla suçluyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında Dağıstan ve Moskova'daki sivil hedeflere bu milisler tarafından birçok saldırı düzenlenmiş ve yüzlerce kişi ölmüştü.
İki ateş arasında
İki ay önce Çeçenya'ya yönelik kapsmalı bir operasyon başlatan Rus birlikleri, kayıp vermemek amacıyla kentleri ve kasabaları dışarıdan ağır bir bombardıman altına alıyor ve bombalanan bölgenin yerel liderleri, çoğunluğu Vahabilerden oluşan milisleri bölgeden çıkaracakları yönünde güvence verene kadar saldırılarını sürdürüyorlar. Bu yöntemle Gudermes ve Achkhoi-Martan gibi önemli kentleri, topyekün bir saldırı düzenlemeden ele geçiren Rus komutanlar, Grozni etrafından oluşturdukları daireyi tamamlamaya çalışıyorlar.
Bölgedeki köylüler ise Rus askerleri ile Vahabiler'in baskısı altında kaldıklarını dile getiriyorlar.
Geçtiğimiz hafta sonu Vahabiler'in saldırısına uğrayan ve İnguş Cumhuriyetinin başkenti Nazran'daki hastanelerde yatan Gechi köylüleri, hem Vahabilerin hem de Rusların saldırılarına maruz kaldıklarını belirtiyor. Mühendis Katsaev, "Vahabileri hiç kimse desteklemiyor ama Rusların buyruğu altına girmek de istemiyoruz" diyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin hedefi 'bir taşla iki kuş'

SONRAKİ HABER

Çeçenlere Gürcistan'dan destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa